Pravobraniteljica Pirnat Dragičević: “Nisam uspjela razuvjerila roditelje, svi u školi su uznemireni”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević komentirala je probleme u Osnovnoj školi Krapinske Toplice i naglasila kako nije uspjela razuvjeriti roditelje u njihovim stavovima i kako ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta.

Bezuspješno razuvjeravanje roditelja

“Bila sam tamo da bih dobila neposredne informacije o tome na koji način djeca i zaposlenici škole podnose ovu cjelokupnu situaciju. Razgovarala sam s dječakom koji se našao u središtu pozornosti i s njegovim roditeljima i nastojala im pojasniti zašto je važno pridržavanje epidemioloških mjera, odnosno kako su iste kao pravilo ponašanja u školi kao rezultat aktualnog epidemiološkog stanja u kojem jesmo donesene radi zaštite zdravlja svih učenika i zaposlenika u školi”, objasnila je pravobraniteljica u Dnevniku HRT-a.

“Bojim se da ih nisam uspjela razuvjeriti ih u njihovim osobnim stavovima i rekla bih svojevrsnim zamorom s ovom epidemijom”, dodala je.

Roditelji dječaka otežavaju ostvarivanje prava

Na pitanje je li ovo ispravan put za borbu za prava djeteta pravobraniteljica je rekla da nije.

“Zapravo u postupcima prosvjednika se ne radi o borbi za dječja prava. Oni otežavaju ostvarivanja prava djece, prije svega svojeg djeteta. Dakle, dakle ne postupaju u najboljem interesu svoga djeteta. Otežavaju mu ostvarivanje zdravstvenih prava, prava na obvezno obrazovanje te i prava na privatnost”, rekla je Helenca Pirnat Dragičević.

Centar za socijalnu skrb procjenjuje roditelje

Komentirajući jesu li roditelji zloupotrijebili dijete i hoće li biti ono stigmatizirano kad se vrati u razred pravobraniteljica je rekla kako ne bi unaprijed davala procjene.

“Oni ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta. Postoje službe koje su se već uključile, postoji nadležni centar za socijalnu skrb koji je ovlašten procjenjivati kompetenciju roditelja te nakon provedene procjene i zaključka može poduzeti određene mjere za zaštitu dobrobiti i prava djeteta”, rekla je Pirnat Dragičević.

Upitana može li to značiti i izdvajanje djeteta iz obitelji rekla je kako bi to prepustila nadležnom sustavu socijalnu skrbi i eventualno sudu koji procjenjuju sve okolnosti i donose mjere ako smatraju da su prava, interes i dobrobit djeteta u toj mjeri ugrožena.

Kako pravobraniteljica vidi situaciji u školi

“Cjelokupna situacija je vrlo neugodna i zapravo su svi u školi uznemireni. Upravo im je zbog toga osigurana stručna psihološka podrška tima za kriznu intervenciju od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i prema zaposlenicima, prema učenicima, ali i prema roditeljima jer će se održavati roditeljski sastanci kako bi se situacija primirila odnosno kako bi se svi skupa mogli nesmetano posvetiti odgoju i obrazovanju kojem je mjesto u školu”, rekla je Pirnat Dragičević.

Kako riješiti situaciju

“Važno je da se u to uključne sve nadležne institucije. Važno je, i ono jedino kako se takve i slične situacije rješavaju, konstruktivan dijalog, medijacija, pojašnjenja. Sve treba osvijestiti koliko je važno da se treba pridržavati epidemioloških mjera kako bi djeca što duže bila u pravoj školi, odnosno u školi uživo. To je sigurno najkorisnije i najbolje za dječje odrastanje”, rekla je zaključno pravobraniteljica za djecu.

Podsjetimo, ne smiruje se situacija u OŠ Krapinske Toplice. Učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku, ni danas nije pohađao nastavu. Roditelji su u društvu desetak osoba stigli pred školu, a policija ih je udaljila te roditeljima uručila prekršajni nalog. U školi je bila i pravobraniteljica za djecu.

Topličanima je dosta i medijske pozornosti i prosvjeda. No, i sutra će zaštitari dočekivati učenike i nastavnike, a policija provodi kriminalistička istraživanja.

Krapinske Toplice: Roditeljima čiji sin ne nosi masku policija uručila prekršajne prijave

Komentiraj