“Pravda za Davida”: Još jedan aktivist tuži Republiku Srpsku zbog diskriminacije

Autor:

29.11.2022., Osnovni sud, Banjaluka (BiH) – U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je odrzana glavna rasprava u predmetu u kojem predsjednik RS Milorad Dodik tuzi za klevetu Davora Dragicevica, oca Davida Dragicevica koji je stradao pod sumnjivim okolnostima u ozujku 2018. godine. Dragicevic je nazvao Dodika „monstrumom“ koji stoji iza zataskavanja ubistva njegovog sina. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Aktivist grupe “Pravda za Davida“, Ozren Perduv, podnio je tužbu protiv Republike Srpske, uz obrazloženje da je bio diskriminiran duži vremenski period. 

Perduv u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi da je godinama trpio diskriminaciju od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i da su svi prekršajni nalozi i kaznena prijava, kojima su mu policajci na teret stavljali različita djela, oboreni na sudu.

Prema njegovim riječima, radi se o desetinama prekršajnih naloga zbog “navodnih” remećenja javnog reda i mira, nezakonitih okupljanja, kršenja epidemioloških propisa, a iza njega je, kako kaže, i kaznena prijava zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača.

Postupali kao s kriminalcem

“Tog crnog 25. prosinca 2018. sam s posla odveden u policijsku stanicu po nalogu nekakvog okružnog tužitelja. Sa mnom su postupali kao s tko zna kakvim kriminalcem, odveli me u podrum, slikali iz svih uglova, a potom uzimali otiske svih prstiju i šaka. Zadržali su me 12 sati u pritvoru, uprkos činjenici da su sve te formalnosti završili za sat vremena”, kazao je Perduv i dodao da ga je u međuvremenu ispitao inspektor.

Navodi i da je sistemski, s drugim članovima grupe “Pravda za Davida”, diskriminiran i uz pomoć pojedinih medija u Republici Srpskoj.

“Iza mene su i brojni informativni razgovori na koje sam pozivan od strane osoba u policijskim uniformama na koje sam se uredno odazivao i gubio i po nekoliko sati svog vremena. Iza mene su i brojni lažni medijski natpisi… Stres koji sam prošao i doživio, utjecao je i na fizičko i mentalno zdravlje, koliko god se trudio da ostanem pribran i hladne glave”, kaže Perduv.

I drugi čekaju pravdu

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije ranije tužili aktivisti “Pravde za Davida“, Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ te roditelji ubijenog Davida Dragičevića. U međuvremenu, oni koji su dobili konačne presude u svoju korist i dalje čekaju na isplatu presuđene odštete.

Grmuša i Ninić Vranješ dobile su konačnu presudu u svoju korist po tužbi protiv Republike Srpske zbog kontinuirane diskriminacije. Vrhovni sud Republike Srpske je u prosincu 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS-a za revizijom presude. Presuda, međutim, još nije provedena.

Grmuša za BIRN BiH kaže da ovo smatra kao vid produžene diskriminacije i nakon presude koja je daljnju diskriminaciju zabranila.

“Ne radi se tu ni o nikakvim velikim novcima, nama iznos nije ni bio bitan, mada smo se možda trebali žaliti i na to. Kada se sve sagleda, ne poštuje se presuda, a diskriminacija i dalje traje. Sistem uvijek nađe neki način na koji ćemo mi biti diskriminirani”, kaže Grmuša.

RS duguje svojim građanima

Njena odvjetnica Jovana Kisin Zagajac potvrđuje da je Okružni sud u Banjoj Luci donio rješenje o izvršenju i  uputio zahtjev za pljenidbu, a zatim i naredbu za isplatu novčanih sredstava, ali Ministarstvo financija RS još nije postupilo po naredbi Suda.

“Prema Zakonu o izvršnom postupku, svaki subjekt koji odbije postupiti po naredbi suda, plaća kaznu, osim države i njenih entiteta. Oni očito mogu dugovati svojim građanima i odbijati postupanje po sudskim odlukama bez ikakvih posljedica, koliko god žele”, navodi odvjetnica Jovana Kisin Zagajac.

Iz Ministarstva financija Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja BIRN BiH u vezi s ovim slučajem.

Presudu po tužbi za diskriminaciju čeka i otac Davida Dragičevića, Davor. Postupak po njegovoj tužbi protiv RS u banjalučkom Osnovnom sudu završen je 20. lipnja. Na kraju suđenja, postupajući sudac je naveo da je rok za donošenje presude trideset dana, piše Avaz.

O čemu se radi u “Pravdi za Davida”?

Dvadesetjednogodišnji David Dragičević pronađen je mrtav u rijeci Vrbas potkraj ožujka u Banjoj Luci pod još nerazjašnjenim okolnostima, šest dana nakon što je obitelj policiji prijavila njegov nestanak. Entitetska policija Republike Srpske već nakon dva dana zaključila je slučaj objavivši da je riječ o utapanju, odnosno o ‘slučajnoj smrti’.

Prema policijskoj rekonstrukciji, Dragičević se kobne noći navodno potukao u jednom kafiću te potom provalio u jednu kuću, ukrao računalo i novac te pod nerazjašnjenim okolnostima završio mrtav u rijeci. Policija je zaključila da u Dragičevićevoj smrti nema elemenata kaznenog djela te kako je riječ o nesretnom slučaju.

No obitelj je odmah posumnjala u policijsku verziju priče te nesretni otac od početka tvrdi da mu je sin ubijen i da policija želi zataškati cijeli slučaj. Dragičević je zatražio i novu istragu te je ona i provedena, ali je i nakon nje policija ostala pri svome, da se radi o nesretnom slučaju. U srpnju dolazi do preokreta: okružno tužiteljstvo donosi odluku kojem je slučaj kvalificiran kao ubojstvo.

Otac ubijenog tvrdi da zna i ima dokaze da je njegova sina zatočila, zlostavljala i ubila skupina nasilnika te potom njegovo tijelo bacila u rijeku, gdje ga je pronašla policija, a zatim cijeli slučaj pokušala predstaviti kao nesretan slučaj, odnosno utapanje.

Kako bi se saznala prava istina diljem BiH održalo se niz prosvjeda pod vodstvom grupe “Pravda za Davida”.

“PRAVDA ZA DAVIDA” Policija blokirala Banju Luku

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.