BANJA LUKA Prosvjed “Pravda za Davida”

hina

Stotine prosvjednika okupile su se i u petak u središtu Banje Luke tražeći istinu o smti mladića Davida Dragičevića a policija im ponovo nije dopustila zadržavanje na središnjem gradskom trgu.

Deseci pripadnika temeljne i interventne policije opremljenih štitovima bili su raspoređeni na rubovima Trga Krajine kada je tamo pristigla skupina koju je predvodio Davor Dragičević, otac pokojnog mladića čija je smrt u ožujku i dalje nerazjašnjena i postala je povodom za višemjesečne prosvjede koji su postupno prerasli u bunt protiv režima Milorada Dodika.

“Stanite uz narod” uzvikivali su provjednici suočeni s policajcima kojima su potom okrenuli leđa i predvođeni Davorom Dragičevićem krenuli u pohod gradskim ulicama noseći transparente s porukom “Davidovo srce” te zastave s njegovim likom.

Dragičević je ponovo pozvao sve na veliki masovni skup na Trgu Krajine koji je zakazan za nedjelju i za kojega je skupina “Pravda za Davida” dobila policijsko odobrenje.

Dragičević je najavio kako će tada iznijeti popis konkretnih zahtjeva koji morau biti ispunjeni do 9. siječnja.

“Svakom teroru, fašizmu i ugnjetavanju vlastitog naroda mora doći kraj”, kazao je Dragičević poručivši kako niti jedna vojska više ne može zaustaviti bunt započet u Banjoj Luci.

Zbog skučaja “Dragičević” u Banju Luku su ranije tijkom dana stigli i članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV).

Predsjednik tog tijela Milan Tegeltija najavio je kako je moguće da istragu od okružnog tužiteljstva preuzme Tužiteljstvo BiH a istodobno je kao potpuno neprimjerene ocijenio izjave predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je u četvrtak kazao kako su u okružnom tužiteljstvu osobe odgovorne za eskalaciju krize vezane za istragu o smrti Davida Dragičevića.

Dodik je kazao kako bi tužitelje trebalo “izbaciti iz njihovih ureda” ukoliko za mjesec-dva ne donesu odluku o ovom slučaju.

“Takve izjave ocjenjujemo apsolutno neprimjerenim i pozivamo sve aktere političkog života da se uz pravo na kritiku svakog segmenta društva pa tako i pravosuđa, suzdrže i izbjegavaju takve vrste ocjena koje mogu dovesti u pitanje integritet i nezavisnost pravosudnih tijela”, kazao je Tegeltija.

Davor Dragičević je još u četvrtak odbacio Dodikovu ponudu da se pridruži prosvjedima čiji je cilj razjašnjavanje okolnosti pod kojima je stradao David.

“Milorad Dodik je zločinac i ubojica”, rekao je Davidov otac.

Komentiraj