Svijet
Decoration icon

suđenje

Poznato kada počinje suđenje Trumpu zbog osporavanja izbora

Autor:

epa10816802 A viewer streams former President and Republican presidential candidate Donald Trump's interview by Tucker Carlson on the platform 'X' on their computer in Miami, Florida, USA, 23 August 2024. Trump chose not to attend the debate and instead do the interview with Carlson. The pre-recorded interview is being aired at the same time as the Republican presidential debate.  EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Suđenje Donaldu Trumpu za pokušaj promjene rezultata predsjedničkih izbora 2020. počet će 4. ožujka 2024. na saveznom sudu u Washingtonu, objavila je u ponedjeljak sutkinja i tako jako zgusnula raspored bivšega predsjednika u idućoj godini u kojoj se namjerava vratiti u Bijelu kuću.

Odluka sutkinje Tanye Chutkan znači da će Trump vjerojatno morati biti na suđenjima u najmanje tri različita predmeta na vrhuncu borbe za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Datum četvrtog suđenja još nije određen.

Trumpovi odvjetnici tražili su da suđenja krenu u travnju 2026., dosta poslije predsjedničkih izbora u studenom 2024., tvrdeći da im treba vremena da prođu kroz 12,8 milijuna stranica dokaza koje su prikupili tužitelji.

No, Chutkan je odlučila da im ne treba tako dugo. “Prijedlog obrane, travanj 2026. je daleko više nego što je potrebno”, rekla je sutkinja.

Trumpovo suđenje trebalo bi početi dan prije “Super utorka” kada brojne savezne države odlučuju o predsjedničkoj nominaciji.

Bivšeg predsjednika također čeka suđenje u New Yorku 25. ožujka 2024. zbog plaćanja pornoglumici u zamjenu za njezinu šutnju.

Treće suđenje bi trebalo početi 20. svibnja 2024. na Floridi zbog toga što je Trump nezakonito zadržao klasificirane dokumente nakon što je napustio Bijelu kuću.

Datum početka četvrtog suđenja u Georgiji, također u vezi s izbornim porazom 2020., još nije određen. Tužitelj je zatražio da krene 4. ožujka 2024., no odluka sutkinje Chutkan znači da će se vjerojatno morati pomaknuti.

“Gospodin Trump će se morati prilagoditi datumu suđenja, bez obzira na svoj raspored”, rekla je sutkinja, dodajući da njegove obveze ne bi trebale utjecati na datum suđenja.

Trump u ponedjeljak nije bio na saslušanju, ali je ranije rekao da je Chutkan pristrana i da ima nešto protiv njega.

Sva četiri predmeta smatra političkim pokušajima da se spriječi njegov povratak na vlast.

U tri se slučaja izjasnio da nije kriv, a očekuje se da će to učiniti i u četvrtom kada se 6. rujna pojavi pred sudom u Georgiji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.