Požari u Turskoj, Bugarskoj, Sibiru, na sjeveru Italije poplave i klizišta

Turska, Sibir, Bugarska iItalija zemlje su koje je, poslije katastrofalnih poplava na sjeveru Europe i razornih požara u Italiji, Grčkoj i SAD-u, zahvatila nova serija požara i poplava, javlja HTV.

Požari bjesne u Turskoj i Bugarskoj, dok se za područje Balkana idućih dana najavljuju temperature i do 45 stupnjeva. Zbog ekstremno visokih temperatura vatra hara i Sibirom, na više od pola milijuna hektara.

U Turskoj jak vjetar rasplamsava požar koji je okružio popularno ljetovalište u Antaliji na jugu Turske. Proširio se na stambena područja i samo središte grada Manavgata. Iz zadimljenih ulica kojima plamti otvoreni požar, spašeni su stanovnici.

Gusti crni dim uzdiže se iznad grada i okolnih šuma. Dva zrakoplova, osam helikoptera i više od 50 vatrogasnih vozila s vatrogascima iz okolnih područja pokušavaju ugasiti požar koji je buknuo na četiri mjesta.

Jakutsk je u Sibiru, poznato kao najhladniji grad na planetu. Sada je Yakutia, ili Republika Saha, smještena na ruskom Dalekom istoku, najteže pogođena regija, od čak 10 u kojima je proglašeno izvanredno stanje zbog požara koji bijesne sibirskim područjem, a posljedica su velikih ljetnih vrućina. Zrak u gradu pun je dima, a stanovnicima se još od 18. srpnja savjetuje ostanak kod kuće, sa zatvorenim prozorima.

“Ovo je ljeto katastrofalno u smislu onečišćenja zraka. U ovakve dane ne možemo se ni prošetati. Strašan dim! A ne možemo ni stalno biti u kući”, kazao je Ilya Alekseev, stanovnik Jakutska. Vatrogasci i dobrovoljci, uz pomoć iz zraka ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, svim snagama pokušavaju gasiti požare na više od pola milijuna hektara.

Požar, koji se vjerojatno razbuktao s neuređenog odlagališta smeća, progutao je borovu šumu iznad grada Tvarditsa na jugoistoku Bugarske. No, i dalje gori šireći se s tri strane svom snagom na 10 000 hektara, dijelom punih četinjača, suhe trave i grmlja. “Strojevi su morali čistiti prostor na sjeveru i istoku, kako bi ljudi mogli ući kroz te čistine i ugasiti plamen. Ministarstvo obrane osiguralo je helikopter i ljudstvo, trideset vojnika mora ući u šumu”, izjavio je lokalni dužnosnikMinčo Afuzov. Već drugi dan deseci šumskih čuvara i volontera pomažu vatrogascima zaustaviti ovu katastrofu .

Nakon katastrofalnih požara na Sardiniji, sjever Italije ovih su dana zahvatile teške kiše. Na gradove u blizini jezera Como na sjeveru zemlje sručilo se klizište koje je pokrenula kiša. Ulice su poplavljene, voda je preplavila automobile, a oko njih pluta otpad. Vatrogasci su izveli 60 akcija spašavanja diljem regije. U najteže pogođenom Briennu, 50 stanovnika zarobljeno je u kućama. U velikoj su opasnosti, jer je klizište izazvalo ispuštanje

Komentiraj