Dan nakon 85. rođendana, kubanski predsjednik Raul Castro našalio se da su članovi obitelji Castro “čvrsti i dugovječni” dodajući da bi vrlo lako mogao odraditi još nekoliko petogodišnjih mandata iako će se držati obećanja da će se povući 2018.

Castro je preuzeo predsjedničku dužnost prije više od deset godina od svojeg starijeg brata Fidela, koji je do tada već postao jedan od najdugovječnijih svjetskih čelnika, preuzevši vlast 1959. revolucijom kojom je svrgnut diktator kojeg je podržavao SAD.

“Castrovi su čvrsti i dugovječni. U petak sam napunio 85 godina što to dokazuje i mogao bih izdržati još nekoliko petogodišnjih mandata”, rekao je Raul u uvodnom govoru na summitu karipskih zemalja u Havani, izazvavši smijeh nazočnih među kojima je bio i predsjednik Venezuele Nicolas Maduro.

“Ali kako sam već rekao u drugim prilikama… Povući su se s dužnosti 24. veljače 2018.”

Fidel, koji tvrdi da je preživio više od 600 pokušaja ubojstva, uglavnom naručenim iz SAD-a, napunit će ove godine 90 godina.

S obzirom na poodmaklu dob mnogih kubanskih vođa, Raul je predložio dobnu granicu od 70 godina za najviše dužnosnike Komunističke partije. No, umjesto toga izabran je ponovno za prvog tajnika stranke na još pet godina, zajedno s osamdesetogodišnjim Joseom Ramonom Venturom, koji je drugi tajnik.

To znači da će ostati vođa stranke i kada se povuče s dužnosti predsjednika, osim ako ne podnese ostavku.

Komentiraj