FaH

POVJERENSTVO: U Ateni odbijeni zahtjevi turskih vojnika za azilom

Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, objavili su u utorak grčki mediji, dodajući da je ranije u rujnu odbijen azil jednom od časnika, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka.

Povjerenstvo za odobravanje azila u Ateni tako je do sada odbilo zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16.  srpnja, dan  nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne vladu, prebjegli u Grčku.

Radi se o dva bojnika, četiri kapetana i dva dočasnika koji su vojnim helikopterom sjetjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice.

Nakon odluke povjerenstva, odbjegla osmorka je priopćila da su žrtve “bilateralne politike” i da povjerenstvo prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzelo u obzir međunarodno i europsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

“Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma”, stoji u priopćenju koje je objavio njihov odvjetnik.

Ankara je službeno zatražila izručenje vojnika u kolovozu, optužujući ih za sudjelovanje u propalom puču.

Komentiraj