POVJERENSTVO Postoji potencijalni sukob interesa u slučaju Martine Dalić

Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojoj je današnjoj sjednici odlučilo kako postoji potencijalni sukob interesa u slučaju Martine Dalić, prenosi N1.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva prijavljena je da je u sukobu interesa, jer je njezin suprug, Niko Dalić, član Uprave Ine, a ona je članica tima Vlade koji se sastaju s Upravom Ine, primaju informacije o poslovanju kompanije, ali i koji vodi pregovore oko otkupa MOL-ova udjela u vlasništvu Ine.

“Iz svega navedenog ne proizlazi da je Martina Dalić privatni interes svog bračnog druga stavila iznad javnog interesa niti da je obnašala javnu dužnost za ostvarivanje privatne koristi. Predstavlja potencijalni sukob interesa u kojima osoba ima ovlast sudjelovati u donošenju odluka koje imaju za rezultat donijeti privatnu korist”, objavilo je Povjerenstvo.

Nakon stupanja na dužnost ministrice gospodarstva, Dalić je rekla kako je za Inu zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te da će se izuzimati iz donošenja odluka. Ali, iz postupaka proizlazi da se Dalić nije izuzela. “Iz javnosti dostupnih podataka nije razvidno tko je donio odluku o otkupu Ine. Stoga nije poznato je li i na koji način Dalić u tome sudjelovala i jesu li na njezine odluke utjecali privatni interesi na obavljanje javne dužnosti”, dodaje Povjerenstvo.

“Iz istupa ministrice Dalić razvidno je zagovaranje određenog načina situacije, oko otkupa vlasničkih udjela od MOL-a od strane RH, a dužnosnica je iz onog što smo prikupili vezano za raspravu o ovom predmetu upravljala situacijom potencijalnog sukoba interesa”, zaključuju.

Komentiraj