Postignut dogovor za Dinamov stadion, evo koje lokacije dobiva Crkva. javili se i iz Grada Zagreba

Autor:

Davorin Visnjic, Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici vlade objavio da je postignut dogovor s Crkvom za Dinamov stadion.

“Mi ćemo danas usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, drugi s Gradom Zagrebom, a u vezi rekonstrukcije stadiona i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na deset lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se ovime stvaraju preduvjeti za izgradnju primjerenog stadiona za potrebe Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije. Što se tiče lokacija koje će temeljem ovog dogovora dobiti Crkva, rekao je kako se mahom radi o kvartovima u kojima dosad nije bilo crkvi pa nabrojao o kojim se kvartovima radi. “To su Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica”, kazao je Plenković.

O dogovoru se naknadno oglasio i Grad Zagreb:

“Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija postigli su dogovor o rješenju imovinsko-pravnih odnosa nužnih za izgradnju novog gradskog stadiona u Maksimiru. Dogovor će biti operacionaliziran kroz dva sporazuma za koja se očekuje da budu potpisana ovaj mjesec: jedan između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, a drugi između Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije.

Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje da je Grad Zagreb jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona Maksimir.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u sljedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

Grad Zagreb uputio je danas na usvajanje u Gradsku Skupštinu Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu. Očekuje se da će Sporazum biti usvojen na sjednici Gradske skupštine koja počinje 12. prosinca 2023. godine.

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

Potpisom ova dva sporazuma, nakon 26 godina rješava se imovinsko-pravni spor, pokrenut još 1997. godine”, priopćili su iz Grada.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.