EPA/SANA

POSTIGNUT DOGOVOR O EVAKUACIJI DARAYYA Iz grada odlazi 700 pobunjenika i 4000 civila

Postignut je sporazum kojim se pobunjenicima i civilima dopušta odazak iz sirijskog grada Darayya, koji je pod opsadom vladinih snaga od 2012. godine, prenose svjetski mediji. Obje strane dogovorile su se da će se s evakuacijom grada započeti u petak.

Stanovništvo ovog grada u blizini Damaska bili su suočeni sa stalnim bombardiranjem i nestašicom hrane, vode i struje. Civili su primili prvu humanitarnu pomoć u četiri godine ovog lipnja.

700 naoružanih muškaraca otići će iz Darayye u grad Idlib, koji je pod kontrolom pobubnjenika, dok će četiri tisuće civila otići u vladina skloništa. Analitičari kažu kako je povlačenje pobunjenika samo nekoliko kilometara od Damaska ‘vjetar u leđa’ za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Američki državni tajnik John Kerry u Genevi će se sastati sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim kako bi razgovarali o Siriji i pokušali dogovoriti privremeni prekid vatre u Aleppu, gdje su se borbe intenzivirale posljednjih tjedana, a poginulo je na stotine ljudi.

Komentiraj