Poskupljuje struja? HEP otkrio koga sve uskoro čekaju veći računi

Autor:

22.06.2013., , Zagreb - Ilustracija za elektricnu struju i potrosnju. Prije samog ulaska u Europsku uniju Hrvatska elektroprivreda - HEP, dobila je konkuenciju a rijec je o slovenskoj tvrtki GEN-I koja obecaje i do 30 posto jeftiniju struju te tvrtka RWE Energija koja upravo priprema izlazak na siroko trziste pa gradjani uskoro mogu ocekivati informacije o konkretnim ponudama za kupce. r"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Tvrtka HEP Opskrba najavila da će od 1. ožujka dijelu svojih kupaca iz kategorije poduzetništva povećati cijene zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cijena.

Riječ je, piše Novi list, o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije.

Iz HEP-a navode da svi ti kupci imaju ugovorenu cijenu znatno nižu od cijene limitirane Uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Dodali su da će i nakon promjene cijena od 1. ožujka te cijene i dalje biti niže od one koja je određena Vladinom uredbom, a koju je Vlada donijela kako bi poduzetništvo i kućanstva zaštitila od snažnog porasta cijena električne energije.

Iz HEP-a ističu i da se promjena cijena temelji na odredbi ugovora, odnosno Uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe prema kojoj HEP Opskrba može korigirati cijene jednom godišnje, a korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, odnosno stope inflacije.

Naglašavaju da kupci koji su zaprimili obavijest o promjeni cijene imaju pravo u roku od osam dana izvijestiti HEP Opskrbu o neprihvaćanju novih cijena i namjeri raskida ugovora, i u tom slučaju kupci mogu raskinuti ugovor bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora.

Iz HEP-a navode da je limitiranjem cijena na tu kompaniju pao ogroman financijski teret te poručuju da moraju poduzeti mjere koje će popraviti njihovu financijsku situaciju, a hoće li to značiti i poskupljenje struje za kućanstva i poduzetništvo od 1. travnja, još nije poznato, ali će takav scenarij još jednom biti teško izbjeći, posebno ako Vlada ne osmisli kompenzaciju za tu kompaniju.

Iz HEP-a otkrivaju da ‘financijski teret koji HEP grupa podnosi u provedbi mjera iznosi oko 900 milijuna eura’.

HEP: Donesena odluka o prolongiranju usklađenja cijena do daljnjega

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.