Poskupjelo zbrinjavanje otpada u centru Marišćina

Zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina je poskupjelo, ali znatno manje od poskupljenja koje je ranije najavljivano, doznaje se u četvrtak iz Ekoplusa koji upravlja Marišćinom.

Kako su izvijestili iz Ekoplusa, Nadzorni odbor Ekoplus prihvatio je novu cijenu za prihvat miješanog komunalnog otpada, odnosno poskupljenje s 470 kuna po toni na 540 kuna po toni otpada za komunalna društva, koja na snagu stupa od 1.listopada.

Obrazložili su da je ranije predložena cijena od 1180 kuna po toni umanjena najprije na 1046 kune, jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučio sufinancirati zbrinjavanje goriva iz otpada (GIO) u iznosu od 40 posto prihvatljivih procijenjenih troškova. Uz to, budući da većina jedinica lokalne samouprave nije ispunila zakonsku obvezu primarne selekcije miješanog komunalnog otpada, predstavnik Primorsko-goranske županije u Nadzornom odboru je zatražio za komunalna društva razdoblje prilagodbe na povećanu primarnu selekciju otpada, uz primjenu popusta od 50 posto za prihvat miješanog komunalnog otpada, odnosno 506 kuna po toni, pa je nova cijena 540 kuna po toni.

Šarac: Građani neće osjetiti nikakav zastoj

Direktor Ekoplusa Miodrag Šarac rekao je da je postignut dogovor s komunalnim društvima i da građani neće osjetiti nikakav zastoj, ali da prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, jedinice lokalne samouprave moraju osigurati veću razinu primarne selekcije miješanog komunalnog otpada – u 2020. do 52 posto ili više, a u 2021. moraju odvojiti 56 posto ili više otpada.

„Novi cjenik osigurat će niži pritisak prijema miješanog komunalnog otpada na centar Marišćina, što će posljedično rezultirati nižim ukupnim iznosom za jedinice lokalne samouprave, odnosno komunalna društva“, kaže Šarac i dodaje da će „s obzirom na 50 posto dodatnog popusta na nove cijene, Ekoplus imati problema s likvidnošću što će se morati pokrivati uz pomoć kredita, a skupština tvrtke će o gubicima i stanju izvijestiti nakon završnog obračuna“.

Iz Ekoplusa su prije 10-ak dana naglasili da se korekcija cijena usluga odnosi isključivo na komunalna društva, da primarna selekcija otpada izravno utječe na količinu i cijenu obrade otpada te da o komunalnom društvima ovisi hoće li društva povećavati cijene usluga za građane.

Također su isticali da se cijene nisu mijenjale od 2017., a da su troškovi gospodarenja otpadom povećani, od energije, parafiskalnih nameta, zbrinjavanja goriva iz otpada do održavanja.

Povećanju cijena usprotivile su se općine i gradovi, odnosno komunalna društva na području Primorsko-goranske županije, koje bi zbog većih cijena morale znatno poskupjeti uslugu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada za građane.

Iz komunalnih društava su se nakon najave poskupljenja očitovali da ne postoje razlozi za drastično povećanje cijena te su zatražili opoziv novog cjenika.

Navodili su da Ekoplus širi dezinformacije o načinu obračuna i iznosima računa komunalnih poduzeća, da enormno povećanje cijene Ekoplusa izravno utječe na cijenu usluge komunalnih društava te da bi se s tada najavljenim poskupljenjem računi za pojedine kategorije kupaca morali uvećati za više od 100 posto.

Komentiraj