POSJETILI IZBJEGLICE: Bandić i vjerske zajednice pozivaju na solidarnost i pomoć izbjeglicama

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici vjerskih zajednica (Katoličke, Pravoslavne, Baptističke, Islamske, Židovske, Crkve cjelovitog evanđelja) te Hrvatskog Caritasa, Isusovačke službe za izbjeglice i Samaritan’s Purse obišli su u petak prostore Zagrebačkog velesajma za smještaj izbjeglica i građane pozvali na solidarnost i pomoć ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Po podacima Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, od četvrtka navečer do petka u 11,30 sati kroz paviljon 1 Zagrebačkog velesajma prošlo je oko 180 izbjeglica. Neki su prespavali, a neki dođu i odu dalje.

“Nedaća i migracijski val koji je zadesio Hrvatsku od prije 24 sata ide svojom uzlaznom linijom, ide kao stampedo. Imamo najavu da će nam 1200 izbjeglica u 14 sati doći na Ranžirni kolodvor”, istaknuo je Bandić.

Poručio je da će Zagreb pozitivno odgovoriti i da će sve izbjeglice biti smještene jer u paviljonu Zagrebačkog velesajma već ima pripremljeno 1300 ležajeva. “Svi koji dođu u 14 sati moći će se otuširati, moći će nešto pojesti i moći će se odmoriti”, istaknuo je Bandić.

“Polažemo tri ispita – ispit humanosti i solidarnosti na djelu, ispit poštivanja hrvatskih i europskih zakona i ispit zaštite građanskih prava, odnosno nacionalnih i političkih interesa Hrvatske”, izjavio je Bandić novinarima.

Zahvalio je predstavnicima vjerskih zajednica, jer je posjet izbjeglicama ujedno i poruka o multietničkom, multikulturalnom i multikonfesionalnom Zagrebu. Ta poruka, upućena zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti, odjeknut će ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj nego i šire, to su prave poruke humanosti i solidarnosti na djelu sa ljudima koje je zadesila nesreća.

Za više od 95 posto izbjeglica Hrvatska ili bilo koja druga zemlja bivše Jugoslavije nije cilj, već su to razvijenije zemlje Europe. “Mislim da će Vlada zajedno s Europskom unijom na tom planu odgovoriti kvalitetno i da će ti ljudi naći svoj smještaj, a do tada grad Zagreb će im biti dom”, poručio je Bandić.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar rekla je da su se uključili u pružanje pomoći migrantima koji dolaze na područje Zagreba i okolice.

Istaknula je da su osigurali veće količine madraca, poljskih kreveta, odjeće, obuće, posteljine, konzervirane hrane i sl. “U suradnji sa Zagrebom i gradskim društvom Crvenog križa pomoći ćemo koliko bude potrebno i koliko budemo mogli”, istaknula je Lončar.

Komentiraj