Posavec ostao bez Vrdoljakove potpore, HNS se priprema za novog šefa?

Međimurski župan Matija Posavec ostao je bez podrške šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka, a novi kandidat za šefa te stranke mogao bi biti čelnik HNS-a Varaždinske županije Alen Leverić. Sve su glasnija nagađanja da bi jedini HNS-ov župan prije mogao biti na izlaznim vratima iz te stranke, piše u srijedu Večernji list.

Jedan od dokaza u prilog toj tezi jest i činjenica da Posavec nije dobio poziv, navodno prvi put u posljednjih šest godina, da nazoči jučerašnjem polaganju vijenca na Mirogoju u spomen na desetu obljetnicu smrti osnivačice HNS-a Savke Dabčević-Kučar.

Novi izgledni kandidat za predsjednika stranke, Alen Liverić, bivši je zamjenik ministra gospodarstva u SDP-ovoj Vladi, danas član uprave Hrvatskih cesta te šef HNS-a Varaždinske županije, inače najjače županijske organizacije stranke.

“Predsjedništvo organizacije zaključilo je da će, nakon što Predsjedništvo HNS-a otvori kandidacijski postupak, odlučiti hoće li podržati nekog od kandidata za predsjednika stranke ili će imati svoga”, rekao je Leverić.

Na konačnu odluku neće se morati dugo čekati. Već 23. kolovoza u Karlovcu se sastaje Predsjedništvo stranke, a osim aktualne političke situacije, na dnevnom su redu i pripreme za sjednicu Središnjeg odbora HNS-a u rujnu, kao i pripreme za unutarstranačke izbore koji bi se trebali održati ili do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Izvor Večernjeg lista kaže kako misli da se HNS neće usuditi izbaciti Posavca iz stranke. Problem je, navodi isti izvor, što tako u stranci neće moći izbjeći da se on kandidira za predsjednika stranke. “A u tom slučaju imaju velik rizik da Posavec odnese pobjedu s obzirom na to da je većina članstva na njegovoj strani i za njegovu promjenu smjera, odnosno izlazak iz koalicije s HDZ-om”, kaže za Večernji izvor blizak Posavcu.

Komentiraj