Hrvatski biskupi poslali su u četvrtak poruku vjernicima za parlamentarne izbore, koji se održavaju sljedećeg mjeseca. Biskupi u svojoj poruci, objavljenoj na stranicama HBK, podsjećaju da su ‘izbori zastupnika za Hrvatski sabor važan događaj koji utječe na našu osobnu, obiteljsku, političku, kulturalnu i gospodarsku stvarnost’.

Dodaju da izlazak na izbore za vjernike nije samo građanska dužnost, nego i izražaj kršćanske odgovornosti i istinskoga domoljublja. “Biblijsko iskustvo nas uči kako samo oni koji su mudri, pošteni i nesebični mogu istinski pomoći da društvo raste i napreduje. Na tome tragu, a osobito u vidu donošenja odgovorne i razborite odluke koga zaokružiti na ovim izborima, dobronamjerno želimo podsjetiti da je od iznimne važnosti upoznati izborne programe onih koji se kandidiraju, osobito one gospodarske koje se odnose na gospodarenje morem, šumama i poljoprivrednim dobrima. Valja također uočiti i podupirati one koji očituju spremnost stvoriti preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, te tako zaustave socijalno raslojavanje i osiromašenje građana, a osobito iseljavanje mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske”, poručuju biskpi.

Dodaju da su pozvani povjerenje dati ‘naročito onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, te promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom’.

“Potaknuti nedavnom raspravom o obrazovnoj reformi smatramo da je posebice važno uočiti u kojemu smjeru pojedine političke opcije namjeravaju nastavati taj proces. Jer, o tome će ovisiti i budući odgoj i vrijednosni sustav naše djece. Važno je također vidjeti kako pojedine političke stranke, koalicije ili nezavisne liste namjeravaju provoditi daljnju demokratizaciju društva, najprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode”, navovi se u poruci.

Važno je i, ističu, prepoznati kako se pojedine političke opcije namjeravaju suočiti s komunističkom prošlošću, u svjetlu ‘dugogodišnjih sprječavanja da se procesuiraju zlodjela komunističke diktature’. “Guranje „pod tepih” takvih tema stvara još veće podjele u društvu. Crkvi je stalo da se rasvijetli cjelovita istina, jer samo tada može se uspostaviti kultura dijaloga kao preduvjet i polazište jačanja nacionalnoga zajedništva”, kažu biskupi.

“Uljudno se mole svi stranački i nezavisni kandidati neka u predizbornome nadmetanju sačuvaju osobno dostojanstvo, te snagom argumenata nastoje pridobiti povjerenje ljudi. Time će pridonijeti rastu povjerenja građana u društvene i političke institucije. Potičemo i medijske djelatnike neka svoje poslanje ispune s visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora”, pozivaju iz Hrvatske biskupske konferencije.

Na kraju su svećenike pozvali da ‘zajedno svvjernicima mole za našu Domovinu i njezine žitelje da ih ne zahvati ravnodušnost i napast malodušja kako se ništa ne može promijeniti’.

“Sama činjenica postojanja tzv. preferencijalnoga glasa daje mogućnost s ponuđene liste izravno birati one kandidate za koje su uvjereni da imaju sposobnosti suočiti se s današnjim izazovima. Sve preporučujemo zagovoru One koju vjekovima nazivamo svojom Odvjetnicom, kao i zagovoru sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske i Hrvatskoga sabora. Posebice molimo zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca koji je svoju službu i svoj život darovao Crkvi i svome narodu”, zaključuu svoju poruku biskupi.

Komentiraj