Porošenko kaže da će vojni pritisak na Ukrajinu trajati desetljećima

EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Vojni pritisak Rusije i proruskih separatista na Ukrajinu vjerojatno će trajati desetljećima i buduće generacije će morati proći vojnu obuku, izjavio je u subotu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Porošenko je iznio jedno od svojih mračnijih predviđanja govoreći o izgledima za mir u Ukrajini nekoliko dana prije predviđenog sastanka s čelnicima Njemačke i Francuske u Berlinu koji je on sazvao kako bi ih pozvao da izvrše pritisak na Moskvu da se pridržava mirovnog plana. Mirovni plan ugrožavaju kršenja primirja i granatiranje.

 

  • Porošenko, koji je govorio na vojnom skupu u regiji Harkiva gdje je vojsci predao novo oružje i opremu, pohvalio je ukrajinske snage za borbu protiv “ruske ofenzive” u sukobu sa separatistima koji je buknuo u istočnoj regiji Donbasa u travnju 2014.

 

Međutim, on vidi mogućnost “velike eskalacije” vojne akcije proruskih separatista u vrijeme ukrajinskog Dana neovisnosti u ponedjeljak.

“Vojna prijetnja s istoka je opipljiva stvarnost za desetljeća koja dolaze. Ta prijetnja neće nestati u bliskoj budućnosti i svaka generacija Ukrajinaca morat će imati vojno iskustvo”, kazao je.

Nakon proslave Dana neovisnosti u ponedjeljak, Porošenko putuje u Berlin kako bi se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. On je izjavio u četvrtak da će tražiti od njih da izvrše diplomatski pritisak na Moskvu da okonča rusku “agresiju” i da je prisile da se pridržava mirovnog plana i primirja postignutih u veljači u glavnom bjeloruskom gradu Minsku.

Komentiraj