Poriluk je izvrstan izvor vitamina C, dobar je za probavu i štiti zdravlje krvožilnog sustava

Nikola Cutuk/Pixsell

Poriluk (lat. Allium porrum) su konzumirali još drevni Egipćani i Rimljani, a i danas je cijenjen kao zdravo i ukusno povrće, pišu vitamini.hr.

Oko 100 grama kuhanog poriluka ima svega tridesetak kalorija. Mala energetska vrijednost, bogatstvo hranjivih tvari, prehrambenih vlakana, polifenola i sumpornih spojeva povoljno utječu na zdravlje. Beta-karoten se u našem organizmu pretvara u vitamin A, koji je važan za zdravlje očiju, imunosnog i reproduktivnog sustava. Poriluk je izvrstan izvor vitamina C, a najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima.

Poriluk je bogat fruktooligosaharidima i inulinom, vlaknima koja djeluju kao prebiotici.

Od elemenata u tragovima ističu se kalij, bakar, željezo i mangan, koji može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS), a povoljno djeluje i na zdravlje štitnjače.

Poriluk doprinosi detoksikaciji organizma, smanjenju upalnih procesa te zdravlju srca i krvnih žila. Sumporni spoj alicin ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje i može smanjiti razinu kolesterola u krvi i krvni tlak.

Konzumacija poriluka može produljiti osjećaj sitosti te smanjiti apetit zbog čega ćete prirodno nakon obroka htjeti jesti manje.

Komentiraj