Popuštanje mjera u dva segmenta – osnovnoškolci u klupama, dozvoljene sportske aktivnosti na zraku

U podne se održava sjednica Vlade, na kojoj bi trebalo biti objavljeno koje će se mjere od ponedjeljka popustiti.

U srijedu je u Vladu održan sastanak na kojem su definirane glavne konture popuštanja koje stupa na snagu 1. veljače. Odlučeno je da će popuštanje biti vrlo blago.

Tijek sjednice:

U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

“Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol”, dodao je Plenković. Istaknuo je da smrtnost također pada i to je dobro.

“To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5.-8. razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku”, rekao je predsjednik Vlade.

Najavio je da će mjere revidirati sredinom veljače. “Cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, rekao je.

I potpredsjednik vlade i šef Stožera Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera. “Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a zbog pozitivnih trendova, danas govorimo o popuštanju koja nisu velika ali su značajna za dio populacije. Fokusiramo se na djecu u ovom trenutku. Odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola”, rekao je Božinović.

Dodao je da je drugi važan aspekt proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. “To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, tu se prvenstveno misli na dvorane u školama. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Dalje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače”, objasnio je Božinović.

Komentiraj