Poplave kod Vrgorca, pod vodom i dijelovi Istre

Stanje na vrgoračkom području sve je teže zbog nezapamćenih poplava, a kiša se najavljuje i u idućim danima. Pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće.

Mještani iz kuća spašavaju što se može spasiti, namještaj nose na kat, grade se zečji nasipi. U tome im pomažu pripadnici Hrvatske gorske službe i radnici Vodoprivrede.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić za N1 je rekao da je trenutno 6 kuća pod vodom, a 26 domaćinstava je prometno odsječeno. “Kuće koje su potopljene ili kojima to prijeti isključene su s naponske mreže”, kazao je Pranić i pohvalio Hrvatske vode, HGSS i sve koji pomažu na terenu.

U Istri poplavile rive i šetnice, zatvorene pojedine prometnice

Obilna kiša i u Istri. Rezultirala je bujičnim poplavama, materijalnom štetom, problemima u prometu.

Zbog veće količine vode na kolniku, za sav je promet zatvorena dionica istarskog ipsilona Baderna-Višnjan u oba smjera, zatvorena je i državna cesta kroz Rovinjsko selo te nekoliko županijskih cesta. Interventne službe imale su pune ruke posla a materijalna šteta tek će se utvrditi.

“U Dračevcu se zbog obilne kiše stvorilo veliko jezero, ugrozilo je tri kuće na Poreštini, vatrogasci su imali pedesetak intervencija većinom na ispumpavanju vode dok je u tijeku intervencija nedaleko Momjana na Bujštini, na području sliva Dragonja, gdje je u tijeku spašavanje jedne osobe, okružene vodom”, kazao je načelnik Stožera Dino Kozlevac te istaknuo da nasreću nema stradalih osoba.

Prema podacima istarskog meteo portala Istrameta, lokalno ima odrona, a neke ceste su pod vodom, bujičnih poplava ima na Rovinjštini, Poreštini te Bujštini gdje su zabilježeni i odroni, a poplavila je i Pazinska jama.

“Prema informacijama koje pristižu s naših meteoroloških postaja u noći je pala nova obilna kiša, a najviše bilježimo podno Učke gdje je ukupna suma dostigla 200 mm. No, ekstremne količine kiše u posljednja dva dana bilježimo i na ostatku područja”, naveli su iz Istrameta te izdvojili: Kanfanar (152 mm), Pazin (122 mm), Poreč i Vodnjan (85 mm), Labin (76 mm) i Rovinj (72 mm).

Vodostaji istarskih rijeka postupno rastu, a prema podacima Hrvatskih voda Mirna je na Ponte Portonu na 544 cm, što je u zoni izvanrednih mjera obrane od poplava.

 

Komentiraj