POP-ART: Andy Warhol, umjetnik koji je okrenuo svijet moderne umjetnosti naopako

Rođen je 6. kolovoza 1928. godine u Pittsburghu, u obitelji siromašnih rusinskih emigranata iz današnje Slovačke. Već sa šest godina počinje se zanimati za svijet izvan svoga skromnog doma i četvrti, a u osmoj godini doživljava svoj prvi slom živaca. Za vrijeme oporavka čita stripove i tada se rađa ljubav prema stripovskom junaku, detektivu Dicku Tracyju.

U četrnaestoj godini svjestan je da je umjetnost jedino područje kojemu se želi posvetiti. Upisuje studij komercijalne umjetnosti na Carnegie Institute of Technology u Pittsburghu. Nakon diplome, 1949. godine odlazi u New York i započinje raditi na oglasima, reklamama u novinama i na uređenjima izloga, izrađuje neobične modele cipela koje ukrašava zlatnim listićima u obliku cvijeća, radi kao ilustrator u nekoliko novina, piše članke, kreira naslovnice glazbenih albuma i promidžbene materijale.

Zahvaljujući njegovu radu, njujorška scena uskoro je obogaćena novim pojmom: pop-art ili popularna umjetnost. Pop umjetnici radili su lako prepoznatljive likove, koristeći stripove, vrtne stolove, hlače, poznate ličnosti, tuš kabine, hladnjake, boce Coca-Cole, sve sjajne moderne stvari koje ostali umjetnici i ne primjećuju. Godine 1962. započinje prava Warholova karijera, oslikavanjem limenke s Campbellovom juhom, koju crta i slika te uz pomoć sitotiska otiskuje u velikom broju.

Komentiraj