Pompeo poziva Iran da kaže istinu o koronavirusu

Sjedinjene Države u utorak su pozvale iranske vlasti da “kažu istinu” o novom koronavirusu u Iranu, nastavljajući niz optužaba po kojima Teheran skriva razmjere epidemije u zemlji.

“SAD je krajnje zabrinut zbog informacije da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji u toj zemlji”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

“Sve zemlje, pa tako i Iran, moraju reći istinu o koronavirusu i surađivati s međunarodnim humanitarnim organizacijama”, istaknuo je.

Više od 90 ljudi je zaraženo u Iranu, a 15 je umrlo, pokazuju novi službeni podatci koje neki dovode u pitanje, pa tako i jedan zastupnik koji govori o puno većem broju umrlih.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) treba posjetiti Iran, ali je njezin dolazak, planiran u utorak, odgođen.

Mike Pompeo je usto ponovo prosvjedovao protiv izgona troje novinara Wall Street Journala iz Kine, koji se dogodio nakon objavljivanja napisa u američkom dnevniku koji je Peking ocijenio rasističkim.

“Krajnje je važno moći dobiti točne informacije o tome što se dolje događa”, ocijenio je. “Kolanje informacija unutar Kine je u presudnoj fazi”, “podatci i informacije su važni jer omogućuju da se ide dalje od šale”, istaknuo je, upozorivši na “cenzuru”.

Što se tiče odgovora SAD-a na izgon troje novinara, Pompeo je rekao da će se zauzimati za “načelo uzajamnosti”, ali nije rekao ništa više. “Imamo velik broj mogućnosti, donijet ćemo potrebne mjere”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump je nešto ranije obećao da će “razmjerno brzo” donijeti odluku. Neki američki mediji pisali su da Washington razmišlja da uzvrati istom mjerom i protjera kineske novinare.

Komentiraj