Poljska: Unatoč rekordnom porastu oboljelih, škole ostaju otvorene

Poljske vlasti u subotu su najavile nove mjere čija je svrha suzbiti širenje pandemije koronavirusa nakon što je peti dan zaredom u toj zemlji zabilježen rekordan broj novozaraženih, no škole će ostati otvorene.

Danas je zabilježeno više od 5000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Starijim će osobama odsad svakodnevno biti omogućen odlazak u kupnju od 10 do 12 sati, u vrijeme posebno određeno za njih, a država će domovima umirovljenika isplatiti dodatnih 38 milijuna zlota (više od 64 milijuna kuna), rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare.

No dodao je kako smatra da još uvijek nije potrebno zatvarati škole, premda je početkom tjedna dao naslutiti da bi se vlada mogla odlučiti na taj potez.

“Zasad ne vidimo potrebu za uvođenjem nastave na daljinu”, rekao je Morawiecki, dodavši da će vlada svaki tjedan na sastanku raspravljati o tomu je li potrebno potrebno donijeti dodatne mjere restrikcije kako bi se spriječilo širenje pandemije.

Po podacima ministarstva zdravstva u posljednja 24 sata provedeno je 28.300 testova na koronavirus, a potvrđeno je 5300 novih slučajeva.

U Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika dosad je evidentirana 121.638 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 2972 smrtna slučaja. U prvome valu pandemije u proljeće najveći broj dnevnih slučajeva iznosio je nekoliko stotina.

I ostale zemlje srednje i istočne Europe suočavaju se s naglim porastom broja zaraženih. U Češkoj je u subotu zabilježeno 8618 novih slučajeva.

Restriktivne mjere najavljene u četvrtak, među kojima je i nošenje maski i na otvorenom prostoru, na snagu su stupile u subotu. Dodatne mjere odnose se na starije osobe te stupaju na snagu od 15. listopada.

Morawiecki još donedavno nije isključivao mogućnost uvođenja izvanrednog stanja ako broj novozaraženih nastavi rasti. No u subotu je rekao da vlada želi zaštititi gospodarstvo te da želi izbjeći još jedan lockdown. Protiv odredbe o nošenju maski i na otvorenom u subotu su širom zemlje održani ulični prosvjedi.

Poljske vlasti nastoje uvjeriti javnost da se bolnice mogu nositi s porastom broja zaraženih, no liječnici upozoravaju da bi se zdravstveni sustav uskoro mogao suočiti s ozbiljnim poteškoćama.

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski na konferenciji za novinare je rekao da vlada radi na povećanju broja raspoloživih bolničkih kreveta te da je potpisala ugovor za nabavku 80.000 jedinica remdesivira, lijeka koji se koristi u liječenju covida-19.

 

Komentiraj