Poljska na dan parlamentarnih izbora održava referendum o ogradi s Bjelorusijom

Autor:

epa10798272 Polish Defense Minister Mariusz Blaszczak speaks during a press conference after the final rehearsal of a parade, prior to the Polish Armed Forces Day, in Warsaw, Poland, 13 August 2023. Over 2,000 soldiers, tanks, armoured vehicles, airplanes and helicopters will take part in the Grand Polish Armed Forces Parade which will take place in Warsaw on 15 August.  EPA/Pawel Supernak POLAND OUT

EPA/Pawel Supernak

Poljska će održati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, objavio je u ponedjeljak na društvenim mrežama ministar obrane Mariusz Błaszczak.

Referendum će se održati 15. listopada, a istoga dana održat će se i parlamentarni izbori.

Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li “uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije”, rekao je Błaszczak.

Dok su oporbeni političari u to vrijeme kritizirali izgradnju ograde trenutno, s obzirom na to da je Bjelorusija bliski saveznik Rusije, nema znatnijeg protivljenja ogradi.

U Poljskoj u posljednje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.

Poljska je prošle godine 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom osigurala 5,5 metara visokom ogradom.

Unatoč podršci ogradi, oporba u datumu referenduma vidi izbornu taktiku.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod pritiskom je zbog visoke inflacije, strogih zakona o pobačaju i raznih nepotističkih skandala, ocjenjuje dpa.

Čelnik stranke Jarosław Kaczyński u lipnju je iznio ideju o referendumu paralelno s izborima.

Već postoje tri pitanja važna za PiS o kojima će se glasati u listopadu: politika prema azilantima EU-a, (ne)podizanje dobi za odlazak u mirovinu te pitanje treba li privatizirati određena državna poduzeća.

Oporba optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju dodatnih birača za parlamentarne izbore s vlastitim programom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.