Nikola Cutuk/PIXSELL

Poljska aplikacija za pomoć starijima i nemoćnima vrlo korisna u vrijeme pandemije

 

Poljska aplikacija za pomoć starijima i nemoćnima se pokazala vrlo korisna u vrijeme pandemije i traži mogućnosti za širu primjenu na europskoj razini. Volonterska aplikacija je bila posebno prilagođena za nove potrebe, koje su nastale nakon izbijanja zaraze.

Korisnici su više obraćali pozornost na mogućnosti ove tehnologije i više su koristili usluge volontera, koji su im dostavljali hranu, potrepštine, ugovarali preglede kod liječnika, naručivali lijekove, šetali kućne ljubimce…

Umirovljenici potvrđuju kako je ovakav oblik potpore vrlo važan. Neki se još uvijek boje izaći ili ne mogu doći do liječnika,  udaljenog trgovačkog lanca i slično.

U Poljskoj svatko na ulici mora nositi zaštitnu masku pa su one i dalje vrlo tražene od strane korisnika.

Ovaj projekt je dio europskog programa The Good Support Program te će se financiranje aktivnosti vjerojatno nastaviti. Kujavsko-pomeransko vojvodstvo je odličan primjer funkcionalnosti ovog programa.

Volonteri ističu kako uvijek mogu provjeriti dostupnost, obaviti zajedničku kupnju za korisnike, mogu tražiti dodatnu pomoć ili zamjenu. Osim bicikala, koriste automobile i druge oblike prijevoza.

Nadograđena aplikacija je prevedena na engleski i španjolski, cilj je prilagodba na sve europske jezike i daljnje traženje partnera za projekt.

Komentiraj