POLJOPRIVREDNA POLITIKA ISTRE: Banka gena boškarina sačuvat će jedno od najvećih blaga Istre

Autor:

AZRRI

Agencija za ruralni razvoj Istre pokrenula je s uzgajivačima autohtonog istarskog goveda boškarina program zaštite te autohtone pasmine zahvaljujući kojem su na tržište plasirani vrhunski mesni proizvodi, od kobasica do pašteta i burgera

Agencija za ruralni razvoj Istre već 20 godina strateški mijenja istarsku poljoprivredu te je i najzaslužnija što je gotovo od izumiranja spašeno tradicionalno istarsko govedo ili boškarin. Upravo je to kao jedan od najvećih uspjeha AZRRI-ja izdvojio njegov direktor Igor Merlić, koji je na čelu te agencije od 2016. godine. Kada je AZRRI osnovan 2003. godine, istarsko govedo bilo je pred izumiranjem i na poluotoku je bilo još pedesetak boškarina. No u protekla dva desetljeća situacija se potpuno promijenila i boškarin je ponovno postao jedan od zaštitnih znakova Istre i istarske gastronomije. Igor Merlić kaže da je AZRRI u proteklih dvadeset godina realizirao jako puno projekata, ali i da je pred njima još puno posla i puno novih projekata od kojih izdvaja spašavanje još jednog istarskog simbola – istarske koze.

U Edukacijskom centru na Gortanovom brijegu u Pazinu održavaju se stručne tematske radionice koje vode vrhunski chefovi poput Jeffreyja Velle. FOTO: AZRRI

AZRRI je 2003. godine osnovala Istarska županija s ciljem pokretanja gospodarskih i razvojnih programa u ruralnom prostoru Istre, a glavni su zadaci valorizacija i promocija istarskih poljoprivrednih proizvoda i njihovo povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, zaštita istarskih autohtonih pasmina kao što su istarsko govedo, istarski tovar, istarska koza, ovca i ostale, kroz razvojne programe, te vraćanje života u ruralni prostor Istre”, rekao je Igor Merlić i dodao da je najponosniji na projekte trajne zaštite istarskih pasmina gospodarskom reafirmacijom što je i jedna od ključnih misija AZRRI-ja.

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić ističe da bi se u rezervnoj banci gena posebnom tehnologijom čuvalo najbolje sjeme istarskog goveda. FOTO: AZRRI/MILIVOJ MIJOSEK/GLAS ISTRE

“S uzgajivačima, bez kojih sve ovo ne bi imalo smisla, pokrenuli smo program zaštite i mislimo da smo na dobrom putu da naše autohtone pasmine budu spašene od nestajanja. Jako sam ponosan na naš gospodarski program valorizacije mesa istarskog goveda i proizvoda od mesa, tako da danas na tržištu nudimo 10-ak rezova mesa, 15-ak salama i kobasica te burgere i paštetu od mesa istarskog goveda. Mogu slobodno reći da svaki objekt koji drži do naših istarskih vrijednosti ima te proizvode, a potražnja za njima daleko nadmašuje ponudu. I dalje u svom razvojnom laboratoriju osmišljavamo nove proizvode s idejom da budu nešto što moraš imati u ponudi”, rekao je za Gastro&Wine Igor Merlić.

Kada je AZRRI 2003. osnovan, istarsko govedo bilo je pred izumiranjem i na poluotoku je bilo još pedesetak boškarina. FOTO: AZRRI

Osim spašavanja autohtonih vrsta, jedan je od najvažnijih projekata AZRRI-ja i stalna edukacija istarskih restoratera i kuhara, koja se odvija u Edukacijskom centru na Gortanovu brijegu nedaleko od Pazina. U Edukacijskom centru već se godinama održavaju stručne tematske radionice koje vode vrhunski chefovi poput Jeffreya Velle, Emanuelea Scarella, Denija Srdoča i Davida Skoke. Osim toga, na Gortanovu brijegu planira se i gradnja druge zgrade sa zanimljivim sadržajima koji bi mogli obilježiti rad AZRRI-ja u idućih nekoliko godina. Igor Merlić otkrio je da će u suterenu te zgrade biti smještena selekcijska štalica za istarske koze i istarske magarce te rezervna banka gena.

Veleučilište u Puli ove jeseni u suradnji s AZRRI-jem otvara novi studijski program Menadžment u gastronomiji i kultura hrane

Objasnio je o kakvom je točno projektu riječ:

“U rezervnoj banci gena posebnom tehnologijom čuvalo bi se najbolje sjeme istarskog goveda, ali i ostalih pasmina, kako bismo u slučaju neke katastrofe ili zaraze mogli krenuti ispočetka i tako sačuvati svoje pasmine, svoje blago i, na kraju krajeva, svoj istarski identitet. U prizemlju zgrade opremili bismo prostore za odležavanje mesa s komorama za dozrijevanje mesa najnovijom tehnologijom i prezentacijsko prodajni prostor s dodatnim sadržajima. Na katu bi bio moderan kuhinjski blok za edukacijsko-gastronomske radionice kao i sala za prezentaciju. Veleučilište u Puli ove jeseni u suradnji s AZRRI-jem otvara novi studijski program Menadžment u gastronomiji i kultura hrane, a u prostoru ove nove zgrade planiramo s njima održavanje praktičnog dijela nastave. Napravljeno je idejno rješenje za rekonstrukciju zgrade, naravno, pred nama je potraga za izvorima financiranja za taj projekt koji je velike vrijednosti. Procjenjujem da je ukupna vrijednost projekta veća od tri milijuna eura. No to nam je zadatak za naredno razdoblje.”

Mesni naresci kao i specijaliteti s mesom boškarina danas su nezaobilazan dio prepoznatljive i nadaleko cijenjene istarske gastronomije. FOTO: AZRRI

Možda je i važnija od svega činjenica da je AZRRI u dvadeset godina postojanja uspio promijeniti paradigmu o poljoprivredi u Istri.

Poljoprivreda za istarske poljoprivrednike danas više nije samo težački fizički rad u prljavštini i blatu, nego društveno ugledan posao bez kojeg nema gastronomije i za Hrvatsku i Istru toliko važnog turizma. PROMO


Boris Miletić: ‘Županija i AZRRI nastavljaju s očuvanjem ugroženih autohtonih pasmina’

Župan Istarske županije Boris Miletić dao je za Wine&Gastro izjavu u povodu 20. obljetnice osnivanja Agencije za ruralni razvoj Istre:

“Osnivajući Agenciju za ruralni razvoj Istre, Istarska županija je te 2003. godine imala jasnu viziju kojim smjerom želi ići i danas, nakon dva desetljeća, možemo s punim pravom reći da smo postigli uistinu mnogo. Početna premisa je bila razvoj ruralnih krajeva naše regije te poticanje ravnomjernog razvoja obale i unutrašnjosti, veća valorizacija unutrašnjosti, kao i ostanak mladih na selu. Velike zasluge za ono što je Istra, u smislu enogastronomije, svakako idu i našem AZRRI-ju. Istra je, osim po prirodnim ljepotama, suncu i moru te bogatoj kulturnoj baštini, nadaleko poznata i po gastronomiji. Naime, upravo je potonja na drugome mjestu kao motiv odabira Istre kao destinacije za dolazak velikoj broja turista.

Rezultat je to brojnih projekata, poput uspostave Edukacijsko gastronomskog centra Istre, Centra za razvoj ruralnog poduzetništva, suradnje javnog i privatnog sektora, održanih seminara i edukacija te pomno osmišljenih politika i strategija. AZRRI je, također, tijekom dvadeset godina postojanja pružao kontinuiranu stručnu podršku našim poljoprivrednicima, što je značajno pridonijelo razvoju i stočarstva i poljoprivrede u Istri.

Istarski župan Boris Miletić kaže da je Županija 2003. imala jasnu viziju te da danas s punim pravom mogu reći da su postigli jako puno. FOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

Posebno smo ponosni na program zaštite autohtonog istarskog goveda boškarina, kao i na činjenicu da je meso te pasmine prošle godine zaštićeno Oznakom izvornosti na razini Europske unije. Također, valja posjetiti i da je Europska komisija dodijelila priznanje „Best practice“ Agenciji za ruralni razvoj Istre za projekt očuvanja i valorizacije ugroženih autohtonih pasmina na nivou Europske unije. Istarska županija i AZRRI pokrenuli su i sličan proces zaštite istarske koze pa je tako napravljena štala za istarske jarčeve s čime nastavljamo s valorizacijom i očuvanjem ugroženih autohtonih pasmina.

U nadolazećem razdoblju nastavljamo sa svim vrijednim projektima u sektoru poljoprivrede, ali i još snažnijim povezivanjem te grane s turizmom, kao i dodatnom modernizacijom poljoprivredne proizvodnje te posebice s daljnjim poticanjem ekološke poljoprivrede. Kao teritorijalno mala regija, svjesni smo da ne možemo konkurirati kvantitetom i zato u svemu što radimo vodimo se vrhunskom kvalitetom i izvrsnošću. Do sada se navedeno pokazalo receptom za uspjeh, ali uvijek postoji prostora za daljnje iskorake.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.