Dvoje bivših bliskih savjetnika južnokorejske predsjednice službeno je uhićeno u nedjelju u okviru istrage o političkom skandalu zbog kojeg je pala popularnost Park Geun-Hye.

U subotu su deseci tisuća Južnokorejaca prosvjedovali u Seulu zahtijevajući ostavku svoje predsjednice koja je preuzela punu odgovornost za skandal.

Park je optužena je da je bila pod utjecajem svoje savjetnice Choi Soon-Sil koja je iskoristila njezin utjecaj za pljačku industrijskih tvrtki. Choi je uhićena u četvrtak zbog pronevjere i zloporabe vlasti.

U nedjelju ujutro bivši predsjedničin savjetnik Ahn Jong-beom također je formalno uhićen pod optužbom za zloporabu vlasti i pokušaj iznude, izvješćuje južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Sumnjiči ga se da je pomogao Choi da uzme milijune dolare donacija od konglomerata poput Samsunga, koje je primorala na donacije zakladama osnovanim u tu svrhu.

Ahn, koji je podnio ostavku krajem listopada, od srijede je u pritvoru. Kazao je da “preuzima odgovornost jer je loše savjetovao predsjednicu”, izvješćuje Yonhap.

Još je jedan bliski savjetnik predsjednice Park, Jeong Ho-Seong (47), formalno uhićen.

Smatralo ga se desnom rukom predsjednice za koju je radio od 1998. Sumnjiči ga se da je Choi dao povjerljive informacije.

Predsjednica je već nekoliko dana u središtu tog skandala zbog kojeg je stopa njezine popularnosti pala na pet posto, što je povijesno niska razina pozitivnog javnog mišljenja za aktualnog šefa države.

Komentiraj