Dusan Mirkovic/PIXSELL//Davor Javorovic/PIXSELL

POLITIČKA TRGOVINA HDZ-a U POŽEGI: U zamjenu za glasove požeški gradonačelnik zapošljavao je u gradskim tvrtkama

 

Protiv gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu jer ga se sumnjiči da je, nakon što je izabran za gradonačelnika na lokalnim izborima 2013. godine, nezakonitim radnjama osigurao većinu u Gradskom vijeću. Ako se ove optužbe protiv HDZ-ova gradonačelnika pokažu istinitim, mogao bi to biti jak udarac za predsjednika stranke Tomislava Karamarka koji se trudi istaknuti da se HDZ promijenio od vremena Ive Sanadera i da pod njegovim vodstvom u stranci više nema mjesta za korupciju.

[quote_box_center]

  • Vedrana Neferovića se sumnjiči da je nezakonitim radnjama nakon lokalnih izbora osigurao HDZ-u većinu u požeškom Gradskom vijeću jer je nekim
  • Svjedoci su pod izjavili da je postojao dogovor o zapošljavanju u gradskim tvrtkama bez natječaja, da bi se osigurala većina za

[/quote_box_center]

Karamarko je bio i jedan od glasnijih kritičara SDP-a i bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe koji je nedavno počeo služiti zatvorsku kaznu, nakon što je pravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja jedne vukovarske vijećnice HDZ-a, koja je njihov razgovor tajno snimila. Požeški slučaj prilično podsjeća na slučaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika, ali je razlika u tome što je, ako tvrdnje iz kaznene prijave budu točne, gradonačelnik Neferović neprimjerene aktivnosti i realizirao.

NACIONAL JE DOBIO NA UVID KAZNENU PRIJAVU PROTIV POŽEŠKOG GRADONAČELNIKA, kao i prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv Neferovića koja im je podnesena 25. svibnja. Neferovića se sumnjiči da je nakon lokalnih izbora u svibnju 2013. nezakonitim radnjama osigurao HDZ-u većinu u Gradskom vijeću tako što je čelnim ljudima Nezavisne liste Nine Smolčića i HSP-a Ante Starčević (HSP AS), osim visokih funkcija u gradskim poduzećima, ponudio i da će im zaposliti članove obitelji.

Na lokalnim izborima u Požegi 2013. Neferović je u drugom krugu pobijedio dugogodišnjeg SDP-ovog gradonačelnika Zdravka Ronka, ali u Gradskom vijeću HDZ nije osvojio većinu jer je nakon izbora SDP osvojio devet mandata, a HDZ osam, pa je za većinu bila potrebna koalicija. Izbor HDZ-a je pao na Nezavisnu listu Nine Smolčića i na HSP AS te je, po navodima u kaznenoj prijavi, nositelju liste Nini Smolčiću ponudio mjesto predsjednika Gradskog vijeća, predsjednika Nadzornog odbora gradske tvrtke Komunalac, a obvezao se i da će u tvrtki Tekija, komunalnom poduzeću koje je 75 posto u gradskom vlasništvu, zaposliti njegovu suprugu Jasminu Smolčić. Neferović se obvezao i da će gradskog vijećnika s Nezavisne liste Nine Smolčića, Kazimira Baloga, zaposliti u Gradskom kazalištu u Požegi.

Po informacijama koje je dobio Nacional, sva ta obećanja Neferović je i ostvario, pa je Jasmina Smolčić zaposlena u Tekiji bez raspisivanja javnog natječaja tako da ju je osobno na posao pozvao direktor Ante Kolić. Tvrdi se da je isto tako, bez javnog natječaja, u Gradskom kazalištu zaposlen i Kazimir Balog, u odjelu marketinga, iako do tada to radno mjesto uopće nije postojalo. No nekoliko dana prije toga sistematizacijom rada je odlučeno da je ta pozicija nužna za opstojnost Gradskog kazališta. Zanimljivo je i to da o zapošljavanju u Gradskom kazalištu odlučuje požeško Gradsko vijeće, čiji je član i Kazimir Balog. Kako bi dobio većinu u Gradskom vijeću, požeški gradonačelnik je nositelju liste HSP AS Draženu Muljeviću ponudio mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća i mjesto u Nadzornom odboru Tekije, a u kaznenoj prijavi se navodi i da se obvezao kako će u toj tvrtki zaposliti i njegovu bivšu suprugu, Andreu Muljević, “prema kojoj Muljević ima zakonske obveze zbog zajedničkog djeteta”.

ONO ŠTO JE U OVOM SLUČAJU ZANIMLJIVO je i da se sve to vjerojatno ne bi ni otkrilo da se neke osobe koje su sudjelovale u ovoj nevjerojatnoj spletki nisu osjetile pogođene zbog tekstova o tim zbivanjima koji su objavljeni u lokalnim medijima, pa su podnijele privatne tužbe zbog klevete. Bivši zaposlenici požeške gradske uprave Manuel Čardić, Vladimir Brižić, Tomislav Podobnik i Vjekoslav Raguž početkom ožujka 2014. poslali su otvoreno pismo požeškom gradonačelniku, u kojem su ga prozvali da je obmanuo javnost kada je najavio da neće biti otpuštanja u gradskim tvrtkama, te da je nakon što je neke zaposlenike otpustio, zaposlio ljude bliske svojim političkim suradnicima.

Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja potkupljivanja vijećnika Vukovarskog gradskog vijeća. U Požeškom slučaju je do spornih zapošljavanja i došlo. Bit će zanimljivo pratiti dinamiku rada institucija u ovom slučaju.  FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL
Bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog pokušaja potkupljivanja vijećnika Vukovarskog gradskog vijeća. U Požeškom slučaju je do spornih zapošljavanja i došlo. Bit će zanimljivo pratiti dinamiku rada institucija u ovom slučaju.
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

“Gospodine gradonačelniče, na konferenciji za novinare 25. 02. 2014. nastavili ste niz svojih neistina koje prezentirate građanima Požege gotovo svakodnevno, a na koje smo mi otpušteni djelatnici Gradske uprave, kao i ostale naše kolege, već naviknuli. Posebno nam se urezala u sjećanje tiskovna konferencija koju ste Vi i Vaši zamjenici održali između dva izborna kruga gdje upozoravate zaposlenike gradske uprave i gradskih ustanova da ne nasjedaju na Ronkove izjave kako će biti otpuštanja ako HDZ pobijedi na izborima. Gospodine gradonačelniče, sjetimo se naslova ”Otpuštanja neće biti”. Nekako u isto vrijeme tiskovnu konferenciju održava Vaš sadašnji koalicijski partner i novokomponirani dostavljač Nino Smolčić s izjavom: “Ne dolazimo otpuštati već zapošljavati“. Ovaj drugi dio izjave o zapošljavanju zaposlivši suprugu u Tekiji i Kazimira Baloga u Kazalište, te bogato nagradivši sam sebe (6.000 kn neto) za poslušnost i klimanje glavom Nino Smolčić je zaključio, tako ispunivši sva izborna obećanja koja je dao sam sebi“, dio je pisma koje je poslano Neferoviću. Nakon što je to pismo izašlo u javnost, Jasmina Smolčić je podnijela privatnu tužbu zbog klevete te je krajem listopada prošle godine održana i glavna rasprava, na kojoj se pokazalo da su potpisnici pisma gradonačelniku ipak bili u pravu.

NA TOJ JE PARNICI NEKOLIKO SVJEDOKA POD PRISEGOM IZJAVILO da su navodi o zapošljavanju Kazimira Baloga i Jasmine Smolčić u zamjenu za podršku HDZ-u u Gradskom vijeću točni i da su oni doista bili i dio koalicijskog sporazuma. Nacional je dobio na uvid transkripte s tog suđenja, na kojem je jedan od svjedoka bio i gradonačelnik Neferović, koji je izjavio da zna kako je Jasmina Smolčić zaposlena u Tekiji i da zna da je zaposlena bez javnog natječaja, ali je ustvrdio da do sada u Požegi nije bila praksa da se raspisuju javni natječaji za zapošljavanje radnika na bilo koja pravna mjesta.

Neferović je u nastavku suđenja rekao da njeno zapošljavanje nije bio dio koalicijskog sporazuma jer “uopće ne postoji potpisani koalicijski sporazum između Nezavisne liste Nine Smolčića i HDZ-a”. Međutim, tvrdnje gradonačelnika Neferovića pobio je Dražen Pekčec, u vrijeme izbora član Nezavisne liste, koji se u međuvremenu razišao sa Smolčićem. Pekčec je na sudu pod prisegom izjavio da HDZ bez vijećnika s liste Nine Smolčića nikada ne bi mogao imati većinu u Gradskom vijeću, te da su zbog toga na sastancima koje su predstavnici Nezavisne liste vodili s vodstvom HDZ-a bile ponuđene razne opcije, a između ostalog bilo je spomenuto i zapošljavanje Jasmine Smolčić i Kazimira Baloga.

“Gradonačelniku Neferoviću rekao sam da zapošljavanje Jasmine Smolčić nije prioritetno jer obitelj nije egzistencijalno ugrožena, ali odgovor nisam dobio nego je politika to pitanje stalno nametala. Jasna je stvar da je gospodin Neferović znao za zapošljavanje Jasmine Smolčić jer je to bilo potencirano od ovih osoba koje su bile ispred HDZ-a“, piše u svjedočenju Dražena Pekčeca. Posebno je zanimljivo da je Pekčec kao osobe koje su u ime HDZ-a sudjelovale ovom sastanku, uz Neferovića, naveo i Franju Lucića, saborskog zastupnika i šefa županijskog HDZ-a, koji je u vrlo dobrim odnosima s predsjednikom stranke Karamarkom, pa se može zapitati je li s ovom političkom trgovinom bio upoznat i sam vrh HDZ-a. Nakon svjedočenja Dražena Pekčeca, tužba Jasmine Smolčić je odbačena, a potvrda te presude prije nekoliko dana je stigla i sa Županijskog suda koji je naložio i da ona mora platiti sudske troškove. U razgovoru za Nacional Nino Smolčić nam je potvrdio presudu Županijskog suda, ali je napomenuo da se njegova supruga na tu presudu žalila Vrhovnom sudu. Predsjednik požeškog Gradskog vijeća rekao nam je i da je iznenađen time da je protiv njega i gradonačelnika podnesena kaznena prijava jer je u Požegi već bila Državna revizija koja nije utvrdila nepravilnosti pri zapošljavanju.

“SMIJEŠNO JE DA SE PODNOSE KAZNENE PRIJAVE kada je već utvrđeno da nepravilnosti nije bilo. Kaznenih prijava je bilo i prije i sve su odbačene, a takav rasplet očekujem i ovaj put“, rekao nam je u kratkoj izjavi Smolčić. Gradonačelnik Požege Vedran Neferović nije želio komentirati sadržaj kaznene prijave, nego nam je samo rekao da je to poznati model SDP-a koji tako već dvije godine pokušava destabilizirati njegovu vlast u gradu.

“SDP-ovci se još uvijek ne mogu pomiriti da su izgubili vlast u Požegi i ove prijave su rezultat toga. Vrijeme će pokazati tko je u pravu”, rekao je za Nacional Neferović.

Nakon što su na suđenju svjedoci pod prisegom izjavili da je postojao dogovor o zapošljavanju u gradskim tvrtkama bez natječaja, zbog dobivanja većine u požeškom Gradskom vijeću, protiv gradonačelnika Neferovića, Nine Smolčića, Kazimira Baloga i Dražena Muljevića Nacionalu poznate osobe podnijele su kaznene prijave, a protiv Neferovića je podnesena i prijava Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, u kojem se gradonačelnika optužuje da je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, odnosno da je prekršio članak 7. po kojem dužnosnici ne smiju obećavati zaposlenje ili neko drugo pravo u zamjenu za dar ili obećanje dara. Svim ovim događajima svjedočio je i glavni urednik portala Požega EU Dražen Krstanović. On je također bio jedan od svjedoka na suđenju četvorici zaposlenika požeške gradske uprave za klevetu Jasmine Smolčić, a za Nacional je potvrdio da je upoznat s političkim zapošljavanjima u požeškim gradskim tvrtkama.

“U Požegi nema tajni i sve se zna. Samo u ovom mandatu gradonačelnika Neferovića zaposleno je 38 novih osoba u gradskim tvrtkama. Posljednji primjer političke trgovine dogodio se u županijskoj skupštini, gdje je jedan vijećnik SDP-a postao nezavisni te je dao podršku HDZ-u, a njegov sin je zaposlen u gradskoj tvrtki Komunalac“, rekao nam je Krstanović koji je naveo i primjer zapošljavanja djevojke aktualnog gradonačelnika u požeškom Gradskom kazalištu. “Zbog te djevojke mijenjan je statut kazališta, a ona je danas ravnateljica te ustanove. Međutim, to je samo vrh sante leda u Požegi, mogao bih vam satima pričati o nepravilnostima u radu Gradske uprave. Sve se to u Požegi zna, ali nitko ništa ne poduzima i svi su se pomirili s takvim stanjem“, rekao nam je Krstanović.

Ono što je u ovoj priči još zanimljivije je to da su u ovim radnjama, po izjavama svjedoka, sudjelovali čelni ljudi HDZ-a i bliski suradnici predsjednika Karamarka, koji je još nedavno bio jedan od glasnijih političara koji je osuđivao postupke bivšeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. “Borbu protiv korupcije smo davno počeli mi, da ne kažem moj kabinet dok sam bio ministar ili načelnik policijske uprave. SDP je lažna hrvatska socijaldemokracija koja iza tog naziva krije puno truleži, puno nemorala“, jedna je od Karamarkovih izjava o slučaju bivšeg vukovarskog gradonačelnika koji je osuđen na godinu dana i četiri mjeseca zatvora zbog toga što je pokušao podmititi dvoje vijećnika s HDZ-ove liste, Mariju Budimir i Radivoja Đurića. Dok je Mariji Budimir ponudio mjesto u Nadzornom odboru Borova uz mjesečnu novčanu naknadu od 2000 kuna i poziciju predsjednice vukovarske komisije za europske integracije, Đuriću je nudio promaknuće supruge na mjesto glavne sestre u Općoj bolnici Vukovar, a zauzvrat je očekivao njihov prelazak u SDP.

Tako bi osigurao 13 “glasova” potrebnih za konstituiranje gradskoga vijeća. Slučaj je “procurio” u javnost nakon što je Marija Budimir prezentirala tajnu audiosnimku u kojoj joj Sabo spominje iznose od 10, 20 i 50 tisuća kuna.

SABO JE PRAVOMOĆNO OSUĐEN I PROŠLOG JE TJEDNA počeo služiti osmomjesečnu zatvorsku kaznu, a nakon toga će još osam mjeseci biti na uvjetnoj slobodi. Politička karijera mu je po svemu sudeći završena. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić jednom je prigodom izjavio da je “neugodno iznenađen ovim slučajem koji je do sada neviđen slučaj političke korupcije na političkoj sceni u Hrvatskoj”.

Bilo bi zanimljivo čuti kakve su reakcije vodstva HDZ-a na požeški slučaj i hoće li u njegovoj interpretaciji biti podjednako kritički orijentirani. Osobe iz vodstva HDZ-a očito još nisu svjesni da je protiv Neferovića podnesena kaznena prijava, pa nisu željeli komentirati ovaj slučaj. Jedan od najžešćih kritičara SDP-a i bivšeg vukovarskog gradonačelnika bio je Gordan Jandroković, koji nam je u kratkoj izjavi rekao da ne može komentirati ovaj slučaj jer o njemu nema nikakvih informacija.

 

Komentiraj