Policija zabranila prosvjed 1. srpnja povodom godišnjice predaje Hong Konga Kini

Organizatori popularne prosvjedne povorke 1. srpnja kojom se obilježava predaja Hong Konga od Ujedinjenog Kraljevstva Kini u subotu su rekli da im je policija zabarnila održavanje te manifestacije.

To je prvi puta u 17 godina da se povorka koju organizira Građanska fronta za ljudska prava (CHRF) neće održati.

Ujedinjeno Kraljevstvo, bivša kolonijalna sila koja je upravljala Hong Kongom, 1. srpnja 1997. je vratila grad pod vlast Pekinga, a Kina je obećala da će Hong Kong imati visoki stupanj autonomije idućih 50 godina u okviru formula “jedna zemlja, dva sustava”.

Kineska najava uvođenja novog zakonodavstva za kažnjavanje separatizma, subverzivnog djelovanja, terorizma i urotu sa stranim silama u Hong Kongu je izazvala masovne prosvjede protiv Pekinga unatoč pandemiji covida-19.

Novi zakon je izazvao strahove  da Peking želi ugušiti široke slobode i autonomiju koje se smatraju ključnima za status Hong Konga kao globalnog financijskog centra.

Policija je kao jedan razlog zabrane skupa navela mjere socijalnog distanciranja, kao i u slučaju komemoracije žrtva pokolja na trgu Tienanmenu 4. lipnja. Također je kao razlog navela “konstantne društvene nemire” i rekla da bi prosvjednici mogli otići s planiranog mjesta okupljanja i “uništavati zgrade”.

Figo Chan iz CHFR-a je agenciji dpa rekao da je njegova skupina, prije no što je zatražila dozvolu za skup, razmotrila kako se na prosvjedima u Francuskoj, Njemačkoj i SAD-u rješava zahtjev za socijalnim distanciranjem.

Chan je jedan od 15-ro istaknutih prodemokratskih aktivista uhićenih u travnju u policijskoj akciji protiv ključnih osoba u prošlogodišnjim masovnim prosvjedima. On bi na suđenju skupini koje počinje 28. srpnja mogao biti osuđen i na zatvorsku kaznu.

Komentiraj