Grgo Jelavic/PIXSELL

POLICIJA UPOZORAVA Građani, tijekom blagdana čuvajte se provalnika i džepara

Blagdani su primamljivi kradljivcima pa je policija u srijedu pozvala građane da tijekom izbivanja iz kuće poduzmu zaštitne mjere, primjerice obavijeste susjede, dok one koji će se naći u blagdanskim gužvama upozorava da paze na svoje novčanike i mobitele.

Tijekom blagdana dio građana napušta svoje domove na kraće ili duže vrijeme, najčešće radi korištenja godišnjih odmora pa im policija u cilju smanjenja mogućnosti provala i krađa savjetuje da zatvaraju prozore ili balkonska vrata i ne ostavljaju ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, primjerice ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena.

Ključeve stana i poštanskog sandučića dobro je ostaviti kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu.

Nije pametno svima pričati da odlazite od kuće niti na telefonskim sekretaricama ostavljati poruke da ste odsutni. Također ne treba spremati cvijeće s balkona i prozora jer se tako daje poruka da ste odsutni, navodi policija.

 

  • Savjetuje građanima da novac i druge dragocjenosti ne ostavljaju u posudama na kuhinjskim policama i posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer lopovi prvo traže upravo na tim mjestima.

 

Može biti korisno zapisati serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirati kako bi ih se kasnije, u slučaju da se krađa ipak dogodi moglo identificirati.

Novac i kreditne kartice nije dobro držati zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Građanima se savjetuje i da spreme ljestve i druge predmete koje bi provalnicima mogle poslužiti za lakši ulazak u dom, da ne zaborave uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujuju.

„Ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami – možda je i naoružan“, upozorava policija. No policiji možete pomoći u hvatanju provalnika ako zapamtite njegov osobni opis, odnosno  spol, starost, visinu, odjeću, neki posebni znak, primjerice bradu, brkove, madež, zatim dijalekt, opis vozila  i pravac kojim je pobjegao.

U slučaju krađe ili provale treba pozvati policiju na 192 , a u domu se ne smije ništa dirati kako se ne bi uništili tragovi koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Sljedećih dana očekuju se i povećane gužve i veći broj javnih okupljanja pa policija građane upozorava da dodatno obrate pozornost na svoje stvari te na taj način onemoguće lopove u njihovim drskim namjerama. Lopovi, upozorava policija, koriste gužve i nepažnju građana u javnom prijevozu, tržnicama i trgovačkim centrima, ugostiteljskim objektima ili na javnim okupljanjima.

 

  • Stoga savjetuje građanima da ne ostavljaju novac i dokumente bez nadzora, posebno u gužvama, te da obrate pažnju da li ih netko prati. Džepari najprije biraju žrtvu.

 

Treba se čuvati i guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor. Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno, u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice.

Torbu treba držiti zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak te ga također držite ispred sebe. Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama ili u kabinama trgovina. Novčanik ne nosite u stražnjem džepu, savjetuje policija.

Komentiraj