Policija na granici zaplijenila vrijedne fosile: “Zbirka je zanimljiva ilegalnim trgovcima i kolekcionarima”

Na graničnom prijelazu Stara Gradiška u subotu, 17. travnja, u večernjima satima policijski su službenici u osobnom automobilu slovenskih nacionalnih oznaka koji je pokušao ući u Republiku Hrvatsku, pronašli fodili vrijedni nekoliko desetaka tisuća eura.

Veća količina fosila, raznih životinjskih ostataka pronađena je u prtljažniku osobnog automobila kojim je upravljao 46-godišnjak, a koji nije imao nikakvu dokumentaciju. Policijski službenici su od osumnjičenika privremeno oduzeli fosile raznih veličina i oblika, te nastavljaju kriminalističko istraživanje te podnošenje odgovarajuće prijave mjerodavnom tijelu.

Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja, danas nastavljaju sa postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.

“Odmah smo se odazvali pozivu iz Ravnateljstva policije, te su nam policijski službenici u Postaji granične policije Stara Gradiška omogućili uvid u predmetnu građu/fosilne nalaze, kako bi dobili informacije o sadržaju i vrijednosti iste. Uvidu je prisustvovala i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, kolegica Ivana Maruščak. Nakon pregleda, potvrdili smo da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za nas paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti. Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Kao što sam već rekao, ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe”, rekao je viši ustos, voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, Dražen Japundžić

Dodao je da izuzeta građa ima i svoju veliku materijalnu vrijednost (u ovom slučaju nekoliko desetaka tisuća eura), te je zanimljiva ilegalnim trgovcima – “kolekcionarima”. Također predstavlja veliki, pozitivni doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskoj struci, te prirodoslovlju općenito. U konačnici je pozdravio i uputio čestitke svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u rješavanju ove komplicirane problematike.

Komentiraj