Pokopan patrijarh SPC Irinej

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej, koji je umro u petak ujutro od posljedica Covida 19, pokopan je u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na kovčeg su grumen zemlje simbolično bacili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Na ispraćaju u najvećem hramu SPC-a bili su članovi državnog vrha Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u Covid bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu.

Zarazio se nakon što je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je također umro od koronavirusa.  Četiri dana nakon pokopa Amfilohija, i Irinej je primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

U Srbiji je proglašena trodnevna žallost, a vjernici i poštovatelji su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve. Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju epidemioloških mjera, ali mediji su izvijestili kako su se mjere kršile u subotu, tijekom ispraćaja preminulog velikodostojnika.

Repriza neodgovornosti: Patrijarh Irinej ispraćen bez poštovanja epidemioloških mjera

Komentiraj