Pokopan patrijarh SPC Irinej

Autor:

22, November, 2020, Belgrade - The requiem liturgy for the blessed Patriarch Irinej began at 9 a.m., and the earthly remains of the patriarch will be lowered into the tomb in the crypt of the temple of St. Sava after the service and sermons. Sister of Patriarch Irinej Milijanka Kovcevic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

22, novembar, 2020, Beograd  - Zaupokojena liturgija za blazenopocivseg patrijarha Irineja pocela je u 9 sati, a zemni ostaci patrijarha bice spusteni u grobnicu u kripti hrama Svetog Save nakon opela i beseda.  . Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Irinej, koji je umro u petak ujutro od posljedica Covida 19, pokopan je u nedjelju u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na kovčeg su grumen zemlje simbolično bacili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Na ispraćaju u najvećem hramu SPC-a bili su članovi državnog vrha Srbije, čelnici Republike Srpske, predstavnici vjerskih zajednica i konfesija, a ispred hrama okupljeno je mnoštvo vjernika i poštovatelja patrijarha Irineja koji su do početka liturgije mimohodom odali počast.

Patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar SPC-a, preminuo je od posljedica infekcije koronavirusom u petak ujutro u Covid bolnici Vojnomedicinskog centra u Beogradu.

Zarazio se nakon što je u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je također umro od koronavirusa.  Četiri dana nakon pokopa Amfilohija, i Irinej je primljen je na liječenje zbog infekcije koronavirusom.

U Srbiji je proglašena trodnevna žallost, a vjernici i poštovatelji su u subotu i tijekom noći mimohodom odavali počast poglavaru srpske crkve. Sveti arhijerejski Sinod pozvao je svećenstvo i vjernike da se tijekom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja pridržavaju epidemioloških mjera, ali mediji su izvijestili kako su se mjere kršile u subotu, tijekom ispraćaja preminulog velikodostojnika.

Repriza neodgovornosti: Patrijarh Irinej ispraćen bez poštovanja epidemioloških mjera

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.