POKOP U BEOGRADU Srbija i regija odale posljednju počast glumcu Draganu Nikoliću

Srdjan Ilic/PIXSELL

Legendarni srbijanski glumac Dragan Nikolić ispraćen je u ponedjeljak u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a posljednjem ispraćaju glumačkog velikana, uz suprugu Milenu Dravić i članove obitelji, nazočilo je nekoliko tisuća njegovih štovatelja, kolega i novinara.

Odlazak Dragana Nikolića, koji je s više od 170 uloga u preko 80 filmova, te brojnim TV serijama i kazališnim predstavama ostavio emotivan trag u životima generacija,  svi doživljavamo kao osobni gubitak, rečeno je ranije na komemoraciji u njegovoj matičnoj kazališnoj kući, Ateljeu 212. Njegov odlazak doživjeli smo kao osobni gubitak, a minuta šutnje traje danima i preplavljuje Balkan, istaknuto je tom prigodom.

U prepunoj dvorani kazališta komemoraciju je pratila glazba iz filma Nacionalna klasa, u kojem je Nikolić odigrao nezaboravnu ulogu neostvarenog automobilskog asa Flojda, a kolege iz Srbije i regije podsjetile su na Nikolićevu bogatu glumačku karijeru te njegov izuzetan profesionalizam i dostojanstvo kao čovjeka i umjetnika.

Rade Šerbedžija poručio je da će “mnogo vode proteći Savom i Dunavom dok se ponovo ne rodi božanstveni mangup kao naš Gaga”. “Siguran sam da bi Dragan Nikolić bio u prvom timu jugoslavenske filmske i kazališne  reprezentacije. Za mene je on bio – čista devetka, centarfor”, rekao je Šerbedžija.

Srdjan Ilic/PIXSELL
Srdjan Ilic/PIXSELL

Dramski pisac Duško Kovačević podsjetio je da je samo supruga Milena Dravić znala ublažiti njegov svakodnevni bol dok se borio s teškom bolešću, a glumica Jelisaveta Seka Sablić istaknula je da je Dragan u strašnim danima bolesti “siguran pored svoje Milene”, uglavnom šutio, ali ni u najtežim trenucima nije gubio dostojanstvo ni svojstvenu duhovitost.

Redatelj Jagoš Marković je rekao da je Nikolić bio “predivan glumac, karizmatičan, moderan, s rijetkom kombinacijom velikog scenskog autoriteta i istog tolikog šarma, koga su ljudi iskreno voljeli”, jer je u sebi “nosio vrijednosti koje ostaju zauvijek i zato ide u legendu”.  “Ako je točno da cijeli svijet drži nekoliko pravednika, onda je naš Beograd bio, ostao i ostat će u rukama Dragana Nikolića, velikog gospodina, viteza, glumčine, zvijezde”, rekao je Marković.

“Duhovniče, nježni učitelju, sretan sam što sam te poznavao i imao prilike družiti se i raditi s tobom”, rekao je glumac Dragan Bjelogrlić, a njegov kolega Voja Brajović, Nikolićev partner u seriji Otpisani, pročitao je pjesmu “Amigo” Arsena Dedića i podsjetio da je s Draganom posljednju predstavu igrao u Zagrebu.

Srdjan Ilic/PIXSELL
Srdjan Ilic/PIXSELL

Uz suprugu i kolegicu Milenu Dravić,s kojom je proveo 45 godina u braku, Dragana Nikolića su u aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu ispratile stotine kolega, a komemoraciji su nazočili i premijer Aleksandar Vučić, predsjednica Skupštine Maja Gojković i ministri Ivica Dačić i Ivan Tasovac.

Dragan Nikolić preminuo je u petak 11. ožujka nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Rođen 20. koloviza 1943. godine u Beogradu, a kao najmlađi student, sa 17 godina, upisao je Akademiju za kazalište, film, radio i televiziju.

Ostat će upamćen po više od 170 uloga u više od 80 filmova, desecima televizijskih serija, a među ostalim i po televizijskom showu “Obraz uz obraz”, koji je vodio sa svojim suprugom Milenom Dravić, kroz koji je prodefilarala tadašnja jugoslavenska glumačka, sportska i kulturna elita.

Komentiraj