facebook

POJAČANA KONTROLA: Washington pooštrio sigurnosne mjere za neke letove s Bliskog Istoka

Washington je od nekih zračnih luka na Bliskom Istoku zatražio da pojačaju sigurnosne mjere za letove prema Sjedinjenim Državama, obrazlažući to oprezom nakon zrakoplovne nesreće u Egiptu, priopćio je u petak američki ministar domovinske sigurnosti Jeh Johnson.

 Kako će istraga o nesreći napredovati, “procjenjivat ćemo te mjere i odlučiti jesu li potrebne dodatne izmjene”, dodao je Johnson u priopćenju. “Odredili smo određen broj privremenih pojačanja sigurnosnih mjera koje se odnose na letove prema Sjedinjenim Državama iz nekih zračnih luka u toj regiji”, izjavio je Johnson.

Riječ je o pojačanju kontrole stvari koje se ukrcavaju u zrakoplove, o provedbi “zajedničkih procjena u zračnoj luci s našim međunarodnim partnerima” te o poduzimanju drugih “vidljivih ili nevidljivih” mjera, naveo je.

Tim se mjerama pojačavaju one koje vrijede od prošloga ljeta za neke inozemne aerodrome. “Mnoge od njih već su prihvatili naši europski saveznici”, priopćio je Johnson.

“Govorimo o manje od deset zračnih luka”, objasnio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. “Specifična prijetnja ne postoji. Te mjere nisu odgovor na specifičnu prijetnju našoj zemlji, ali mudro je poduzeti maksimalne mjere opreza, s obrzirom na ono što su američke vlasti naučile o zrakoplovnim katastrofama na Sinajskom poluotoku”, dodao je na dnevnoj konferenciji za novinare.

Izvor blizak istrazi nesreće ruskoga zrakoplova A321 na Sinaju ocijenio je u petak da analiza crnih kutija i drugih informacija, potvrđuje pretpostavku o atentatu. Islamska država preuzela je odgovornost za rušenje zrakoplova

 

Komentiraj