SPLITSKI ADIO LEGENDI Sve je spremno za Oliverov ispraćaj

FaH/ Denis CERIĆ

Grad Split u utorak će se oprostiti od velikana hrvatske glazbe Olivera Dragojevića, koji je u nedjelju preminuo u 71. godini života. Dragojevića će Splićani ispratiti uz molitvu i njegove pjesme od Tega Franje Tuđmana, preko Rive do do gata sv. Nikole, gdje će u 19:50 katamaranom Jadrolinije koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske isploviti prema Veloj Luci, izvijestili su iz Grada Splita.

Jučer je održana sjednica Organizacijskog odbora za sutrašnji (utorak, 31. srpnja) ispraćaj Olivera Dragojevića, na kojoj su prisustvovali predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Hrvatske glazbene unije te Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Lučke kapetanije i Turističke zajednice.

“Ispraćaj Olivera Dragojevića počinje u 18:50 sati na Trgu Franje Tuđmana, nakon obreda u krugu obitelji, prijatelja i suradnika u crkvi svetog Frane na Obali – hrvatskom panteonu u kojem su mir i spokoj našli velikani koji su ispisali hrvatsku i europsku povijest: splitski klerik i kroničar Toma Arhiđakon, otac hrvatske književnosti Marko Marulić, pjesnik Jerolim Kavanjin, kapelnik splitske katedrale i skladatelj Ivan Lukačić, veliki državnik i gradonačelnik Ante Trumbić te drugi velikani koji su obilježili povijest našeg grada, Dalmacije i Hrvatske.

Splićani će svog sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratiti od Trga Frane Tuđmana preko Rive do gata sv. Nikole, gdje će u 19:50 katamaranom Jadrolinije koji je osigurala Vlada Republike Hrvatske isploviti prema Veloj Luci, u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala – velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma.

Također, u organizaciji Hrvatske glazbene unije uz suradnju s Vladom Republike Hrvatske, nadležnog Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i ostalih institucija u Hrvatskom narodnom kazalištu u 11 sati održati komemoracija uz nazočnost obitelji, prijatelja i suradnika Olivera Dragojevića te državnih, županijskih i gradskih dužnosnika”, navedeno je u priopćenju iz Grada Splita.

Podsjetimo, Dragojević je preminuo u nedjelju u splitskoj bolnici nakon jednogodišnje borbe s rakom pluća. Vlada Republike Hrvatske proglasila je utorak, 31. srpnja, Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Olivera Dragojevića. Nacionalne zastave na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i lokalne samouprave bit će spuštene na pola koplja. Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban danas je kazao kako će tijekom dana Oliver Dragojević biti proglašen počasnim građaninom.

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića održat će se u srijedu u 18 sati u Veloj Luci.

Oko 500 brodica s otoka Hvara i Visa okupit će se u utorak navečer između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odali počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vela Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom glazbeniku.

Brodice koje budu okupljene između luke Hvar i Paklenih otoka trubljenjem će odati počast Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude prolazio pored Hvara, rekli su Hini iz te Građanske inicijative.

Katamaran s lijesom Olivera Dragojevića, koji će iz Splita isploviti u utorak u 19,50 sati, ploveći prema Vela Luci na Korčuli, blizu Hvara bi mogao stići oko 20,30 sati kad je zakazano okupljanje brodica s Hvara i Visa.

Komentiraj