POGLED IZBLIZA: Nacionalni stožer civilne zaštite “spremio” vladu u samoizolaciju

Sabor je raspušten, vlada kao da ne postoji a Plenković i njegovi skrivaju se iza “korona stožera” i u panici se ponašaju kao da su jeli “lude gljive”

Kad neka politička stranka tretira birače kao zadnje budaletine onda su oni koji glasaju za tu stranku zaista – zadnje budaletine. To se pravilo, nažalost, u Hrvatskoj stalno potvrđuje – i kad je riječ o strankama i kad je riječ o glasačima.

Naprimjer HDZ od prvog dana tretira hrvatske birače kao zadnje budaletine i uvijek se nađe popriličan broj onih koji glasaju za HDZ i to u tolikom broju da je HDZ od 30 godina samostalne hrvatske države dvije trećine vremena proveo na vlasti.

Ali uvijek kad pomisliš da se ne može niže pokaže se da se ipak može. Evo, recimo jučerašnji nastup Davora Božinovića u programu N1 televizije. Čak i u žestokoj konkurenciji, koja se sve više zaoštrava kako se približava dan parlamentarnih izbora, nastup ministra unutarnjih poslova i šefa Nacionalnog stožera civilne zaštite pravi je “biser” koji još jednom dokazuje da HDZ birače (a time i sve građane) smatra zadnjim budaletinama.

Nekompetentnost, bahatost i panika koktel je koji nažalost ne “ubija” korona virus ali izgleda ubija sive ćelije. Božinovićev jučerašnji javni nastup Između ostaloga školski je primjer nerazumjevanja (ili ignoriranja) činjenice da je pravo na kritiku u temelju demokracije.

Samo zločest čovjek ili glupan može iz tog općeg prava isključiti naprimjer kritiku rada Nacionalnog stožera civilne zaštite kojega njegov šef brani tvrdnjom da su kritike politički motivirane, proglašavajući kritičare – ljubomornima na uspjeh Stožera (!?)

Božinović pritom zapravo čini ono što je premijer Plenković već učinio, praktično kritičare proglašava veleizdajnicima. Jer što drugo mogu nego veleizdajnici mogu biti oni koji ne samo da kritiziraju rad Nacionalnog stožera civilne zaštite u borbi protiv korona virusa već su i ljubomorni na njegove uspjehe u toj borbi. Sram ih bilo, oni bi da hrvatski građani pomru od opakog virusa.

Istovremeno, treba li još dokaza od onih već objavljenih da je Nacionalni stožer civilne zaštite (koji je, uzgred, i po sastavu i po načinu djelovanja zapravo političko tijelo) donosio neutemeljene i loše odluke, da je mijenjao odluke po političkom diktatu vladajućih bez ikakve logike i opravdanja te da je ulizivački pogodovao zahtjevima vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj ne prezajući pritom od ružnih manipulacija pa i otvorenih laži?

Smije li Rajko Ostojić raspolagati svojim tijelom?

Treba li još jednom upozoriti na činjenicu da članovi Stožera nisu nikakvi junaci nego su trebali obaviti posao za koju su određeni, a na kraju su čak i oni u Stožeru i uz Stožer koji su predstavljali medicinsku struku postali otvoreni agitatori za HDZ našavši se čak (na valu popularnosti zbog “korona krize”) i na stranačkim izbornim listama? Pa zbog čega onda, molim lijepo, kritike rada Stožera ne bi smjela biti (i) politički motivirane?

Božinović je ovim svojim istupom potvrdio i da HDZ ne mari za jedno od temeljnih ljudskih prava, a to je da sa svojim tijelom činiš što god hoćeš ukoliko to nije protuzakonito i ne šteti drugima. Time je potvrdio da njegova stranka nije ništa bolja od onih izbornih suparnika čiji bi vođe zabranjivali silovanim ženama da pobace.

I tu je Božinović papagajski ponovio ono što je već “izlupetao” jedan od “stožerskih” stručnjaka koji se premetnuo u stranačkog aktivista, a to je da je potpredsjenik SDP-a Rajko Ostojić otišavši samoinicijativno u samoizolaciju nakon mogućeg kontakta sa zaraženim članom stranke pokazao da “ne poštuje struku” pojasnivši da je odlazak u samoizolaciju “proces koji treba voditi struka”.

Ovdje se netko baš gadno prejeo “ludih gljiva”. Ostojić nije morao ići u samoizolacju a mogao je i izabrati to rješenje, ali ga ne razglašavati. Možda se odlučio na samoizolaciju i objavljivanje te informacije da bi poslao političku poruku. Poruka bi mogla recimo biti da je drugačiji nego Plenković ili sam Božinović koji ne misle da imaju razloga ići u samoizolacju iako postoji niz dokaza da su kontaktirali sa zaraženim osobama (i)li s onima kojima su mogli prenijeti virus ako su ga “pokupili”. Štoviše, “zvijezde” Stožera prometnute u međuvremenu u HDZ-ove izborne adute “ubiše” se nesuvislo opravdavajući premijerov neodlazak u samoizolaciju.

Kakav god bio Ostojićev motiv da se “samoizolira” i to objavi imao je na to pravo. Nije prekršio niti jedan zakon. Također nije prekršio nikakvu zabranu koju bi donio Stožer. I šef Stožera Božinović i njegov šef u vladi Plenković znaju kako bi bilo suludo da Stožer zabranjuje ljudima da ostaju u svojim kućama jer bi takva zabrana bila protuzakonita. Ali to ih nije sprječilo da izravno ili preko posrednika napadnu potpredsjenika najveće oporbene stranke jer je..no,no.. ostao kod kuće iako mu Stožer nije  rekao da mora.

Što je sljedeće? Ako HDZ pobjedi na izborima aktivirat će onu staru, ali time ništa manje ludu Karamarkovu zamisao da će ljudi samo unutar “svoja četiri zida” moći misliti i govoriti što hoće, ali ovaj puta “oplemenjenu” dodatkom – u svojoj kući smjet će biti jedino oni od kojih to zatraži neki novoformirani Nacionalni stožer za dozvolu boravka u svojoj kući? Ili će samo biti proširene ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite?

Bajka se sve više pretvara u cirkus

Naravno, kad sve što je izvolio “izlupetati” Božinović jučer na TV N1 pribrojimo ostalim predizbornim “biserima” HDZ-a zajednički nazivnik je jasan. To je pokušaj političke diskvaifikacije svih koji imaju bilo kakav argument protiv katastrofalno lošeg i ponižavajuće glupog načina na koji vladajući pokušavaju ostati na vlasti (NAČINA dakle, pravo da se bore za ostanak na vlasti nije upitno).

U HDZ-u su mislili da će lako pobijediti na parlamentarnim izborima računajući na to da će se SDP opet sam “raniti u nogu” (što i nije potpuno nerealno očekivanje). Međutim, kao da nisu računali na to da će izgubiti dio birača “političkom amputacijom” krajnje desnih “jastrebova” – turbonacionalista i raznih “preletača”. Čak niti rezultat predsjedničkih izbora nije im bio dovoljno upozorenje, a izgleda da i nemaju pojma kako se nositi sa Škorom i njegovima – primitivnijom verzijom samih sebe.

Ispada da im je Nacionalni stožer civilne zaštite trebao “pokriti” sve nedostatke izborne strategije – prije svega činjenicu da ozbiljnu strategiju zapravo i nemaju. Zbog toga su pokušali Stožer maksimalno iskoristiti za svoje izborni cilj – počevši s gomilanjem nerezonskih odluka, nastavivši s otvorenim stranačkim aktiviranjem “struke” a završivši sa gomilom gluposti koje je u panici počeo “ispaljivati” sam vrh stranke.

Na kraju, s “tehničkom” vladom u kojoj osim premijera gotovo nitko nije ostao iz prve postave i s raspuštenim Saborom (dakle bez njega) Nacionalni stožer civilne zaštite postao je jedino kakvo-takvo tijelo, pa makar i disfunkcionalno, kojim HDZ može prikupiti poene u javnosti – dobrim dijelom računajući na strah građana od korona virusa. Vlast se tako na kraju skrila iza Stožera, pokušavajući mu dati nadnaravne moći, kao u nekoj šašavoj bajci.

Međutim ne funkcionira to kako bi htjeli Plenković i njegov vjerni pomoćnik Božinović. Izborni dan sve je bliži, čarobnog štapića nema a i bajka se sve više pretvara u cirkus. Svejedno, ne bih se kladio da birači prema kojima se HDZ ponaša kao da su zadnje budaletine neće i ovoga puta u velikom broju pokazati da to zaista i jesu.

Oduvijek me zanima znaju li bar sami glasači koji na izbornim listama zaokruže HDZ zbog čega glasaju za stranku koja se (i) prema njima ponaša kao da su zadnje budaletine. Jednako tamo me zanima razumiju li da, glasajući za one kojih ih smatraju zadnjim budaletinama, zapravo dokazuju da su upravo to – zadnje budaletine. Možda svaki od njih razmišljao ovako…Jest da sam zadnja budaletina, ali kako nas je takvih na stotine tisuća nisam sam zadnji nego dijelim zadnje mjesto. Uz to, čak i zadnja budaletina zna da u krdu smrdi, ali je toplo. Priznajem, djeluje glupo, ali ovdje i nije riječ o pameti.

Komentiraj