Bivšem predsjedniku Europskog parlamenta i aktualnom predsjedniku zaklade “Konrad Adenauer” Hans-Gert Poetteringu u srijedu je u Splitu uručeno priznanje zaklade Europske mreže ideja “Francisco Lucas Pires” za izniman doprinos razvoju i jačanju Europskog parlamenta.

Peotteringu je ovo priznanje uručeno u nazočnosti brojnih europarlamentaraca, članova Europske pučke stranke (EPP) koji će od 30.  lipnja do 2. srpnja u Splitu sudjelovati na ljetnjoj školi “Mediteran-Geopolitika i europske integracije. Izazovi i šanse”, kojeg organizira zaklada Europska mreža ideja (EIN).
Predsjednik grupe zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, predajući Poetteringu priznanje, rekao je kako je Poettering bio vrlo uspješan zastupnik Europskog parlamenta od 1979. do 2014. te je kao političar proeuropske orijentacije osnaživao Europski parlament dajući mu veće ovlasti.
“Vaša karijera je nama nadahnuće,” rekao je Weber Poetteringu koji je bio predsjednik Europskog parlamenta od 2007. do 2009..
Po Weberovim riječima danas je Europska unija pred velikim izazovom zbog Brexita kojeg Europski parlament, kako je rekao, mora prihvatiti, ali i da današnji izazovi izgledaju manji od onih s kojima se suočavao Poeottering.
Pottering je zahvaljujući na priznanju istaknuo kako je nedavna odluka britanskog naroda na referendumu o istupanju Velike Britanije iz Europske unije “strašna.”
“Mislim da se sada nalazimo u najtežoj situaciji od 1954. kada je propala Europska obrambena zajednica, a da se to nije dogodilo imali bismo i danas Europsku vojsku  koju sada nemamo,” kazao je Poettering.
Drži kako je domovina emotivan pojam ali  potrebno je promišljati u europskim dimenzijama jer “oni koji  gledaju u smislu da je vlastiti narod iznad svih postaju nacionalisti”.
Hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica je istaknula kako je rano preminuli europarlamentarac Francisco Lucas Pires, po kojem je utemeljena nagrada što ju je dobio Poettering, bio veliki Portugalac i veliki Europljanin.
“Poettering, koji je aktualni predsjednk zaklade Konrad Adenaur, i dalje surađuje s Europskim parlamentom i njegove zasluge za razvoj Europskog parlamenta su iznimno velike,” rekla je Šuica.
Predsjednik zalade EIN Paulo Rangel je najavio kako će se na ljetnjoj školi u Splitu raspravljati o  Sredozemlju, Balkanu, migrantskoj krizi, transatlanskim odnosima i budućnosti Europe.
“Ali sada o tim temama moramo raspravljati s drugačijim pristupom nakon što su Britanci na referendumu odlučili napustiti Europsku uniju”, kazao je Rangel.

Komentiraj