Podzemna željeznica kao ‘odskočna daska’ za mlade glazbenike

Grad Beč

Bečka podzemna željeznica će po uzoru na Grad London postati ‘odskočnom daskom’ za mlade glazbene talente.

Grad Beč projektom Zvijezde metroa (U-Bahn-Stars) budućim naraštajima glazbenika želi pružiti priliku da se predstave široj publici. Projektom se ujedno želi i poboljšati atmosfera prostora te ga učiniti ugodnijim za putnike.

Glazbenici koji se nadaju da bi svoju karijeru mogli započeti nastupima u bečkoj podzemnoj željeznici mogu se sve do 28. svibnja godine prijaviti na natječaj Zvijezde metroa.

Stručni žiri će potom odabrati pet najboljih izvođača, ali će i publika glasovanjem putem Interneta biti uključena u proces odlučivanja te će tim putem biti odbrano pet dodatnih glazbenika.

Prvi nastup najavljen je za 6. srpnja na stanici Westbahnhof, kada će svih deset odabranih izvođača naizmjence nastupati u vremenu između 15 i 23 sati. Ako se kampanja pokaže uspiješnom i putnici dobro prihvate ovaj način zabave, projekt će se proširiti i na druge stanice podzemne željeznice.

Uzor bečkom projektu bio je Grad London, gdje je interes glazbenika bio ogroman, jer su glazbenici shvatili da nastupom u postajama podzemne željeznice zapravo nastupaju pred nekoliko tisuća ljudi te su šanse da budu ‘otkriveni’ jako velike.

Bečke gradske vlasti osim ovim projektom žele pojačati sigurnost u podzemnoj željeznici. U naredne će dvije godine biti zaposleno 120 dodatnih zaštitara, a radi se i na pojačanju osvjetljenja i postavljanju dodatnih SOS-stupova.

Komentiraj