FaH

PODRŽAVA MINISTRA: Belgijski premijer se slaže da se dio muslimana veselio nakon napada

Belgijski premijer Charles Michel podržao je svog ministra unutarnjih poslova vezano za izjavu da je veliki broj muslimana pozdravio bombaške napade u Bruxellesu te da su pristaše terorizma karcinom koji treba ukloniti.

Jan Jambon je izjavio u intervjuu za belgijski dnevnik De Standaard objavljenom u subotu da je značajni dio muslimanske zajednice veselo plesao nakon napada u kojima su ubijene 32 osobe 22. ožujka u Bruxellesu.

Jambona, člana flamanske separatističke stranke N-VA, kritizirali su drugi ministri i oporba. Neki su tražili da pruži dokaze za svoje izjave, a drugi da se odmah ispriča.

Michel je pružio potporu svom ministru u nedjelju navečer kazavši da je vijeće za nacionalnu sigurnost upoznato s izražavanjem potpore napadačima u Bruxellesu.

“Mogu potvrditi da je bilo izražavanja potpore napadima”, rekao je Michel.

“Ne smijemo generalizirati niti prijeći preko toga”, istaknuo je dodajući da Jambon nije generalizirao.

Jambon je rekao u intervjuu da su prijašnje vlade godinama zanemarivale upozoravajuće znakove te da sadašnje mjere neće odmah polučiti uspjeh.

“Značajan dio muslimanske zajednice plesao je nakon napada… To je stvaran problem”, rekoa je Jambon za De Standaard.

“Teroriste možemo pokupiti, ukloniti ih iz društva. Ali oni su samo prištić. Ispod je puno teži karcinom. Mi to možemo riješiti, ali ne preko noći”, dodao je.

Komentiraj