PODJELA FOTELJA Ahmetović tvrdi da je koalicija HDZ-a i DP-a pred pucanjem, Jovanović nije birao riječi o Turudiću: ‘Toliko laži je izgovorio…’

Autor:

28.05.2024., Rijeka - Saborski zastupnici clanovi SDP-a Mirela Ahmetovic, Zeljko Jovanovic i Ivica Lukanovic odrzali su konferenciju za novinare. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru neće se baviti podjelom fotelja, nego interesom građana te će predložiti nekoliko zakona u skladu s predizbornim obećanjima, rekla je SDP-ova saborska zastupnica Mirela Ahmetović u utorak u Rijeci.

Na konferenciji za novinstvo je ocijenila da je koalicija HDZ-a i DP-a pred pucanjem.

“Plenković se inati DP-u, a DP Plenkoviću, a preko leđa pripadnika manjina i izbora za predsjednika saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojeg predlažu pripadnici manjina”, rekla je.

Koalicija HDZ-a i DP-a se ne može dogovoriti da usvoje legitimni i legalni prijedlog da predsjednik ovog odbora bude Milorad Pupovac. Nikad nismo imali ovakvu situaciju da se odbija prijedlog samo zato što se radi o članu SDSS-a i što je pripadnik srpske nacionalne manjine”, istaknula je.

Mi za razliku od te većine ne donosimo odluke o kadroviranju tako da urušavamo demokratsku proceduru. Klub zastupnika SDP-a će u svakom slučaju podržati prijeldog kluba nacionalnih manjina, bez obzira na to o kome se radi, ako dođe na glasanje, naglasila je.

Ahmetović je rekla da je SDP već uputio u saborsku proceduru izmjene zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi trebao osigurati dostojanstven život umirovljenicima, potom izmjene kaznenog zakona vezane uz tzv. lex AP, te izmjene zakona o suradnji s Uredom europskog javnog tužitelja.

Predlažemo da se izmijeni odluka o tijelu zaduženom za ocjenu nadležnosti u predmetima između DORH-a i EPPO-a, tako da za to bude nadležan Visoki kazneni sud, uz mogućnost podnošenja žalbe o kojoj bi odlučivao Vrhovni sud, navela je.

Saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a za Primorsko-goransku županiju Ivica Lukanović ocijenio je da  Hrvatskom saboru vlada kultura konflikta te da svjetonazorske teme zauzimaju dominantno vrijeme saborskih rasprava, potiskujući mnogo važnije teme.

“Nastojat ću u Saboru potencirati da se ublaže duboke podjele, koje nisu dobre ni za koga”, rekao je.

SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović ustvrdio je da je novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, u prvim nastupima izgovorio toliko laži da se ne može vjerovati u njegove dobre namjere u upravljanju DORH-om.

“To tijelo je sad zarobljeno čovjekom čija je hipoteka toliko teška da nitko ne vjeruje u njegove dobre namjere u borbi s kriminalom”, zaključio je Jovanović.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 tjedna

Draga gospođo Ahmetović, Domovinski odnosno Imovinski pokret je izvorno HDZ i to što se tamo događa je obična "obiteljska zezancija". Za sada AP povlači oprezne poteze no u konačnici Imovinski pokret čeka sudbina Most a. Naravno da će Mafija ostati i dalje na vlasti. Treba insistirati na smanjivanju broja potpisa za raspisivanje referenduma o svim pitanjima koja direktno utječu na građanstvo HR. Po meni je dovoljno 50000 potpisa kroz 3 tjedna prikupljanja. Naglašavam da je toliko dovoljno za kandidaturu u izborima za PRH. Tada bi HDZ ovski Kapetani i Poručnici bili izloženi sudu birača. A i zastupnici u Parlamentu a i Tužitelji i Suci. Vlada i Prh također ne bi bili oslobođeni odgovornosti prema građanima koji su ih birali.