Slavko Midzor/PIXSELL

Podignute kaznene prijave protiv hrvatskih policajaca

Centar za mirovne studije podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih policajaca koji su silom protjerivali migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Podsjetimo, mediji su prošlog vikenda objavili snimke na kojima se vidi kako policajci protjeruju izbjeglice.

“Nakon brojnih svjedočanstava javnost je mogla vidjeti snimke postupanja hrvatske policije. One otkrivaju sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuju i na moguću upotrebu oružja”, kazala je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli.

Na tvrdnje policije da se ne radi o protjerivanju nego o odvraćanju ilegalnih migranata, Kekuš je upozorila da policija vrlo široko tumači termin odvraćanja. “Prvo su tvrdili da je to samo prisustvo policije na granici, a sada vidimo da se izbjeglicama onemogućava traženje međunarodne zaštite i azila”, dodala je.

Centar za mirovne studije od Državnog je odvjetništva zatražilo žurnu istragu, ali i zatražilo ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika uprave za granice Zorana Ničena.

Komentiraj