Počinje samit G7: Raspravljat će o pandemiji, gospodarstvu i klimi. Ovo je prvi samit Bidena, a posljednji za Merkel

Lideri skupine vodećih industrijaliziranih zemalja (G7) počinju u petak trodnevni samit na kojem će razgovarati o globalnom oporavku, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama.

Prvi dan tema bi trebala biti oporavak od pandemije, s naglaskom na pitanja poput donacija cjepiva protiv covida-19 i financijske pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju cjepiva širom svijeta, piše njemačka agencija dpa.

U petak navečer šefovi država i vlada sa svojim partnerima putuju u Eden Project – niz bio-kupola koje stvaraju okružje prašume. Ondje će prisustvovati prijemu kod kraljice Elizabete, nasljednika princa Charlesa i njegova sina princa Williama i njegove supruge Kate.

U subotu će razgovarati o otpornosti gospodarstva i vanjskoj politici. Dolaze predstavnici država gostiju i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, a Indija će se priključiti virtualno.

Četvrta je rasprava posvećena zdravlju, a virtualno će se obratiti Melinda French Gates i glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva Patrick Vallance.

U nedjelju će raspravljati o klimi

U nedjelju će teme biti klima i priroda. Prikazat će se snimljena videoporuka prirodnjaka Davida Attenborougha. Razgovarat će se i o otvorenom društvu, a na koncu će uputiti zajedničko priopćenje.

Podsjetimo, britanski premijer Boris Johnson domaćin je trodnevnog summita u priobalnom selu Carbis Bayu. Bit će to prvi fizički sastanak lidera u dvije godine, nakon što se G7 ekipa prošle godine zbog pandemije sastala virtualno.

Ujedno, to je prvi veći međunarodni samit za američkog predsjednika Joea Bidena, kojemu će prisustvovati u sklopu jednotjednog putovanja po Europi, a posljednji za njemačku kancelarku Angelu Merkel.

G7 čine: Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Prisustvuju i predstavnici Europske unije.

Ove godine će nekim dijelovima samita prisustvovati Južna Koreja, Južna Afrika i Australija. Indija, također pozvani gost, virtualno će sudjelovati na dijelu summita.

Pitanje sigurnosti

Ove godine policija je odredila četiri mjesta u kojima se mogu okupljati prosvjednici: Plymouth, Falmouth, Truro i Exeter, uz velik broj pripadnika policijskih snaga. No više udruga već je naglasilo da će bojkotirati ta mjesta i da im je cilj u najvećoj mogućoj mjeri remetiti rad u Carbis Bayu.

Oko 6500 policajaca mobilizirano je za samit, od kojih je 5000 stiglo iz drugih dijelova zemlje, a u pomoć je spremna priskočiti i vojska.

Nekih tisuću policajaca smješteno je na brodu MS Silja Europa, usidrenom u Falmouthu, koji uobičajeno plovi Baltičkim morem. Na svojoj mrežnoj stranici estonska kompanija Tallink opisuje ga kao “najveći i najljepši kruzer” u zoni.

No policajci neće moći koristiti wellness na brodu zbog strogih mjera u pandemiji covida.

Komentiraj