Mediteranski festival knjige (MFK) održat će se prvi put od 3. do 7. svibnja u velikoj dvorani Gripe u Splitu, ulaz je slobodan, a posjetitelje očekuje vrlo raznolik program na trima pozornicama. “Program prvog MFK održava se u okviru programskih linija ‘Bellatristika’, za beletristiku, ‘Mudri libri’, za publicistiku, ‘Mediteranski brevijar’, za panel diskusije na temu Mediterana, ‘Kolibrić’, za dječji program, ‘Med i teran’, za goste iz drugih mediteranskih zemalja u dvorani Gripe i off programa u kafiću Cukarin. Već prve godine MFK će po opsegu nadići sarajevski i ljubljanski sajam knjiga”, kazao je Kruno Lokotar, programski urednik Festivala.

Odabrane knjige su, rekao je Lokotar, izdane od studenog 2016., od Interlibera do danas, uz rijetke i zaslužene iznimke, a zajedničko im je to što se tematski bave Mediteranom ili su im autori podrijetlom Mediteranci. Poliperspektivnost pogleda ono je što svojom složenošću i otvorenošću, često i suprotstavljenošću – Mediteran povezuje najstarija cesta, more – Mediteran diktira.

“Premijerno će biti predstavljene nove knjige, Jurice Pavičića, ‘Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja’ i Andreja Nikolaidisa ‘Mađarska rečenica’, a bit će organizirana i radionica stripa za najmlađe. U programu ‘Petominutljetka’ koji će voditi Marijo Glavaš, svatko će moći čitati pet minuta. U programu ‘Mediteranski brevijar’ odat će se počast preminulim velikanima Ivi Brešanu i Predragu Matvejeviću, ali i raspravljati o odnosu Bliskog istoka i Europe. Ciljani partner MFK-a je Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020., voljeli bismo čuti iz prve ruke kako organizatori vide projekt, koji mu je opseg i ciljevi, što će ostati za 2021. i sljedeće godine”, istaknuo je Lokotar.

MFK je organizirala Zajednica nakladnika i knjižara na čelu s Mišom Nejašmićem, a gotovo nevjerojatno zvuči to da Split dosad nije imao književni festival, pa se očekuje velik interes Splićana.

“Po mnogočemu se Split osjeća zapostavljen. Zadnji važan masovno prihvaćen kulturni događaj u Splitu je jedanaest godina star Pričigin, samo nadležni tu činjenicu nikako ne mogu prepoznati i valorizirati. Svaki događaj koji preispituje i obogaćuje identitet radi na njegovu učvršćivanju i vidljivosti. Nakladničkoj sceni MFK trebao bi promijeniti ritam u dvotaktni: više se knjige ne bi ciljale samo za Interliber, nego i za MFK, što bi trebalo svima olakšati planiranje i promociju. Nadamo se da će živnuti i dalmatinska scena i izdavaštvo jer osim Verbuma, teško je iz Dalmacije izdvojiti aktivnijeg izdavača”, smatra Lokotar.

Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara, za Nacional je rekao da je ideja o potrebi pokretanja festivala i smotre nakladničke produkcije u Splitu stara godinu dana.

“Financijski model koji smo postavili takav je da 80 posto Festivala financiraju nakladnici. Ostatak su sredstva Ministarstva kulture i Hrvatske gospodarske komore. Velik dio cijene troškova sajma je pod pokroviteljstvom raznih tvrtki i institucija koje su svojim donacijama ili simboličnim cijenama svojih usluga ili proizvoda učinili da skoro ničega neće nedostajati. Siguran sam da će Mediteranski festival knjige imati lijepu budućnost, da će ga publika prihvatiti i da će zauzeti poziciju koju smo zamislili”, rekao je Nejašmić koji nakon Splita planira pokrenuti književne festivale u još dvama velikim hrvatskim gradovima, Osijeku i Rijeci koja je prijestolnica kulture 2020.

Komentiraj