Počele 46. Varaždinske barokne večeri

Autor:

Varaždin, 23.09.2016 - Otvorenje Varaždinskih baroknih veèeri.
foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Svečanim koncertom španjolskog ansambla La Ritirata u varaždinskoj katedrali u petak navečer su počele 46. Varaždinske barokne večeri kojima je ove godine zemlja partner Španjolska

Španjolski gosti predvođeni umjetničkim voditeljem violončelistom Josetxom Obregonom izveli su Komorni koncert za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu Antonija Vivaldija i Cervantesove opere skladatelja Antonia Caldare.

Prema riječima organizatora bilo je to simbolično spajanje talijanske i španjolske glazbene baštine i doprinos glazbenika u obilježavanju 400. godišnjice smrti Miguela de Cervantesa.

Uoči početaka Festivala posjetiteljima u varaždinskoj katedrali obratili su se varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanik Kraljevine Španjolske Eduardo Aznar Campos te ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je i otvorio Barokne večeri.

Gradonačelnik Habuš je u pozdravnom govoru istaknuo izazov koji je svake godine pred organizatorima kako bi Barokne večeri iz godine u godinu bile bolje i uspješnije. Jedan od razloga što se u tome uspijeva su zemlje partneri koje se izmjenjuju i koje tako predstavljaju “novi začin” koji se svake godine dodaje Varaždinskome braoknom festivalu (VBV).

Druga garancija uspješnosti Festivala, naglasio je Habuš, su sami ljudi koji sudjeluju u organizaciji događanja. U niz imenu koja su po njemu zaslužna za održavanje i uspješnost Festivala naveo je Ružu Pospiš Baldani, Nadu Putar Gold, Juricu Muraia, Vladimira Kranjčevića, Ladislava Šabana, Lovru Županovića te Varaždince Zdenku Weber, Rajmonda Rojnika te aktualnog ravnatelja VBV-a Davora Bobića.

U ime zemlje partnera obratio se veleposlanik Kraljevine Španjolske Eudardo Aznar Campos koji je istaknuo da je za Španjolsku velika čast što je upravo ona ove godine zemlja partner.

Došli smo u Varaždin odlučni u želji da naše sudjelovanje na ovom festivalu bude prvi korak prema suradnji koja će se bez sumnje nastaviti i u budućnosti, izjavio je Aznar Campos najavljujući mogućnost potpisivanja ugovora o suradnji između Varaždinskih baroknih večeri i španjolskog Festivala rane glazbe.

Ministar Hasanbegović istaknuo je da svetkovina baroka počinje u Varaždinu čija su spomenička i umjetnička baština primjer rijetko očuvane i bogate barokne urbane cjeline u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

“Dani pred nama slavlje su dviju nacionalnih glazbenih kultura Hrvatske i Španjolske čije su sakralne i svjetovne forme sastavnice elitnog repertoara europskog baroka. Srednjoeuropska i sredozemna tradicija naša su zajednička duhovna baština koja kroz univerzalnost govora glazbe ujedinjuje umjetnike i otvara prostor suradnji, a ono nam svima pokazuje kako povezivanje u kulturi može s uspjehom prenijeti poruku europskog zajedništva”, naglasio je, među ostalim, ministar Hasanbegović.

46. Varaždinske barokne večeri nude ukupno 25 koncerta 18 ansambala u deset gradova i mjesta sjevera Hrvatske te još 12 različitih popratnih programa, od izložbi do prezentacija gastronomije. Osim u Varaždinu koncerti će biti održani u Trakošćanu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Belcu, Vinici, Križevcima, Prelogu, Ludbregu i Krapini.

Sutra će koncert održati najveća zvijezda ovogodišnjeg festivala – svjetski poznati glazbenik iz Španjolske Jordi Savall u Uršulinskoj će crkvi svirati na violi da gamba. Zanimanje festivalske publike izazivaju i nastupi ansambla La Galania sa sopranisticom Raquel Andueza te ansambla Regina Iberica.  U Varaždin se vraća ansambl Le Tendre amour koji je publika Varaždinskih baroknih večeri imala prigodu upoznati 2012. godine kada im je pripala festivalska nagrada Ivan Lukačić za najviši izvodilački domet.

46. Varaždinske barokne večeri završavaju 4. listopada dodjelom festivalskih nagrada i koncertom učenika Glazbene škole u Varaždinu i Varaždinskog komornog orkestra. Nakon Španjolske, zemlja partner VBV-a 2017. godine bit će Mađarska.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)