Pobunjenici među konzervativcima razmatraju smjenu May

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Pedesetak zastupnika Konzervativne stranke britanske premijerke Therese May koji podržavaju ‘tvrdi’ brexit sastalo se kako bi razgovarali o tome kako bi je i kada mogli prisiliti da se povuče s dužnosti, objavio je u srijedu BBC.

Od lošeg rezultata na izvanrednim izborima u lipnju 2017. kada je stranka izgubila većinu u parlamentu, Mayino vodstvo nad strankom konstantno se dovodi u pitanje što je oslabilo njezinu poziciju u trenutku dok pregovara o razdruživanju s Europskom unijom.

Zastupnici Europske istraživačke skupine (ERG) unutar Konzervativne stranke koja želi ‘tvrđi’ razlaz s EU-om, sastali su se u utorak navečer i otvoreno razgovarali o Mayinoj budućnosti.

BBC prenosi da su neki među njima komentirali da “svi koje znam govore da ona mora otići”, “ona je katastrofa” i “ovo se ne smije nastaviti”.

Jedan izvor rekao je da “ljudi smatraju da je vodstvo izgubilo kontakt s realnošću i puklo”, dok drugi smatra da je promjena vođe “sada glupa zamisao”.

Glasnogovornik britanske premijerke odbio je komentirati ovo izvješće.

Javno, vodeći skeptici u stranci govore da su joj odani.

Na pitanje treba li May otići, Jacob Rees-Mogg, vođa ERG-a, rekao je novinarima: “Politika se mora promijeniti, ali podržavam je kao osobu. Theresa May ima puno vrlina, ona je fantastično savjesna premijerka i ima moju potporu. Samo želim da promijeni jedan element politike.”

Bivši ministar za brexit David Davis, koji je u srpnju podnio ostavku zbog Mayina plana za buduće odnose s EU-om, rekao je: “Ne slažem se s njom u jednom pitanju, a to je ovo pitanje, i ona bi trebala ostati na dužnosti jer trebamo stabilnost i pristojnu vladu.”

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi izići iz EU-a 29. ožujka.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da EU neće dopustiti Britaniji da sudjeluje u samo nekim vidovima jedinstvenog tržišta nakon brexita a da pritom ne poštuje sva pravila.

May je pak predložila zonu slobodne trgovine s EU-om za robu, što bi uključivalo prihvaćanje zajedničkih pravila za tu robu, nakon brexita, a to je razljutilo radikale u njezinoj stranci.

Čak i mala pobuna u stranci u pogledu konačnog dogovora s EU-om mogla bi izazvati pad njezine manjinske vlade i kaotičan brexit.

Neki pobunjeni zastupnici kazali su na sastanku u utorak da su predali pisma nepovjerenja u May. Po pravilima stranke, izbori na novog predsjednika stranke moraju se organizirati ako 15 posto zastupnika zatraži glasanje o povjerenju. To bi sada bilo 48 od ukupno 315 zastupnika.

ERG je u srijedu objavio prijedlog kako bi Britanija mogla izići iz EU-a bez vraćanja tvrde granice između Sjeverne Irske i Irske, što je jedno od najtežih pitanja u pregovorima.

Na sastanku nisu sudjelovali svi visoki članovi te skupine, a razgovarali su o mogućim scenarijima za brexit ovisno o tome hoće li May postići dogovor s EU-om.

Britanski list Sun objavio je u srijedu da Mayin ured priprema tajne planove za odbacivanje njezina prijedloga za brexit ako ga europski čelnici idući tjedan ne prihvate.

Komentiraj