PLOČE Ministar Krstičević i načelnik Šundov o vojnim nekretninama

Marko Lukunic/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov obišli su u petak vojne objekte u Pločama, a u vezi s vojnim nekretninama u tom gradu ministar je rekao da su pitanja sigurnosti i pitanja razvoja te sredine dio iste priče, nisu suprotstavljena i treba ih povezati.

Ministar Krstičević obišao je vojarne “Neretva” i “Sidrište” te skladišni kompleks “Tatinje”, a u zapovjedništvu Odsjeka Jug domaćin, zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Predrag Stipanović izvijestio ga je s vojnim nekretninama na tom području. Od 2005. godine MORH je lokalnoj upravi i DUUDI-ju dao na upravljanje i raspolaganje deset vojnih objekata površine oko 450.000 četvornih metara, a tri objekta namjerava zadržati i u njih dalje ulagati. Time će se, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, poboljšati situacija na velikom, strateški bitnom području od Splita do rta Oštro.

Istaknuvši nužnost vraćanja dostojanstva hrvatskim vojnicima i trajnu potrebu očuvanja uspomene i sjećanja na hrvatske branitelje, ministar Krstičević je rekao kako Ministarstvo obrane ne želi i neće kočiti razvoj lokalne zajednice te da je zajednički interes svih, a pogotovo obaveza Vlade, graditi uvjete za bolju i prosperitetniju domovinu.

“Pitanja sigurnosti i pitanja razvoja sredine su dio iste priče, ona nisu suprotstavljena i treba ih povezati”, rekao je ministar Krstičević, ističući da su Ploče strateška točka u kojoj moramo imati operativne snage te kako je ulaganje i opremanje odabranih vojnih nekretnina na području Ploča prioritet.

“Očekujem da sljedeće godine imamo postrojbu u Pločama”, rekao je ministar i dodao kako se time osiguravaju i mnoga radna mjesta te podupire gospodarski razvoj.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov pohvalio je mornaricu u nastojanju da se očuvaju vojne nekretnine te je istaknuo važnost vojarne “Neretva” u razvoju novih sposobnosti HRM-a i pričuvnih postrojba Oružanih snaga, a mogu služiti i protupožarnim snagama i policiji.

Tijekom posjeta Pločama ministar Krstičević sastao se s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnikom Ploča Krešimirom Vejićem. Ministar Krstičević tom je prigodom rekao da su MORH i regionalna i lokalna samouprava u partnerskom odnosu te da su razvoj i sigurnost zajednički interesi, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Krajem veljače ministar je izjavio kako Ministarstvo obrane smatra da u Ploče treba razmjestiti jednu postrojbu mornaričkog pješaštva. “Sada nemamo postrojbu južno od Splita, a potrebna nam je jedna takva postrojba zbog sigurnosti i sigurnosnih rizika”, rekao je tada Krstičević, dodajući kako im nije namjera zaustavljati projekte koji su bitni za razvoj lokalne sredine.

Krstičević i Šundov u Sinju – građevinski radovi na vojarni 

Nakon radnog posjeta Pločama, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov obišli su vojarnu na kojoj se izvode adaptacijski građevinski radovi.

Kako je priopćeno, ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo učinjenim u vojarni koja će, kada bude dovršena, omogućiti smještaj postrojbi Hrvatske vojske i znatno olakšati život mnogim pripadnicima Oružanih snaga iz sinjskog kraja koji sada svaki dan na posao putuju autobusima. Projekt adaptacije sinjske vojarne dio je šireg plana poboljšanja životnih uvjeta i rada hrvatskih vojnika, kojim se, među ostalim, u hrvatske gradove vraćaju pripadnici Oružanih snaga onamo gdje su i prije tradicionalno bili raspoređeni. “U planu za ovu godinu je vraćanje vojske u Sinj i Vukovar. To ćemo i realizirati. Tražim od Oružanih snaga i predstavnika MORH-a racionalna rješenja kojima će se s optimalnim sredstvima ostvariti zadani ciljevi”, rekao je ministar Krstičević.

Komentiraj