Luka Stanzl/PIXSELL

Plenum protiv pripajanja Plesnog centra ZKM-u

Građanska inicijativa Plenum Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) na protestnoj akciji u petak navečer zatražila je poništenje odluke o pripajanju Plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih (ZeKaeM), te ostavku gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljice ZKM-a Snježane Ambramović Milković.

“Ostajemo pri svom zahtjevu za osnivanjem samostalne javne ustanove za ples u Zagrebu. Ne pristajemo da prostor Zagrebačkog plesnog centra (ZPC) bude podjedinica Zagrebačkog kazališta mladih jer to nije rješenje za plesnu zajednicu i korak je unatrag za hrvatsku plesnu umjetnost”, poručuje Plenum u priopćenju nakon protestne akcije kojom su tražili poništenje odluke gradskih vlasti o dodjeljivanju ZPC-a ZeKaeM-u.

Članovi Plenuma navode da su oni novo autonomno tijelo koje je rezultat široke profesionalne i građanske inicijative i ne pripadaju niti jednoj strukovnoj udruzi. Poručuju da kao takvi imaju legitimitet donošenja odluka i traženja odgovornosti predstavnika vlasti, odnosno predstavnika građana.

Na prosvjedu su zatražili ostavke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Snježane Ambramović Milković, koju članovi Plenuma prozivaju zbog cenzure umjetnika i građana u javnoj ustanovi kojom upravlja.

Ostavku Milana Bandića traže “zbog nedemokratske i tajne procedure dodjele javnog gradskog prostora svojoj stranačkoj kolegici, bez u uključivanja plesne zajednice u tu odluku, a kojoj je taj prostor 2009. dodijeljen i koja ga je svojim radom zaslužila, izborila i afirmirala”. Navode da je u zgradu Zagrebačkog plesnog centra utrošeno 36 milijuna kuna javnog novca, “namijenjenog plesu i plesnim umjetnicima”.  Traže poništenje odluke gradskih vlasti o dodjeli Plesnog centra ZKM-u, jer je, ta odluka, po njihovoj ocjeni, donesena netransparentno, bez suglasnosti sa strukom i na temelju političke podobnosti.

U obrazloženju svojih zahtjeva navode da je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković izravno ugrozila pravo na slobodu mišljenja i govora, time što je 1. lipnja, po njezinu nalogu, spriječeno čitanje izjava podrške plesnoj zajednici tijekom Tjedna suvremenog plesa.

Poručuju i da se “ne bore da se prostor ZPC-a dodijeli Plenumu ili privatnom subjektu, već da Grad Zagreb osnuje javnu ustanovu za ples s javnim natječajem za upravljanje”.

“Peticiju za osnivanje takve ustanove do sada je potpisalo oko 2500 hrvatskih i inozemnih građana te su ju podržale i druge obrazovne, strukovne i akademske institucije”, navode u priopćenju te ističu da “traže da se Bandić očituje oko incidenta u ZKM-u”.

Na zahtjeve Plenuma i krizu nastalu na plesnoj sceni reagirala je i ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih Snježane Abramović Milković koja u izjavi ističe  kako će “ZPC biti podjedinica ZKM-a, a do takve reorganizacije je došlo zbog toga što Grad Zagreb radi restrukturiranje javnih ustanova. Suvremeni ples ostaje potpuno autonoman u ZPC-u”, poručuje ravnateljica Abramović Milković.

Navodi i kako je ZKM iznimno otvoren kolegama s kazališne i plesne izvaninstitucionalne scene, beskompromisno preispituje stvarnost i prezire cenzuru, kao što se vidi i po predstavama iz repertoara ove sezone – Crna knjiga, Pad,  Hinkemann i dr.”

Vezano uz događaj 1. lipnja, odbacuje da je bila riječ o bilo kakvoj cenzuri jer “nitko od strane izvođača nije prijavio nikakav govor ni organizatorima Tjedna suvremenog plesa kao niti upravi ZKM-a  kao što nalažu organizacijska pravila u javnim ustanovama”. ZKM je dobro organizirana i visokoprofesionalna javna ustanova koja radi po protokolu i pravilima službe, a umjetničkom izričaju potpuno dokida cenzuru, navodi ravnateljica.

Na zahtjeve Plenuma reagiralo je  i Kazališno vijeće ZKM-a (Željka Turčinović, Kostadinka Velkovska, Dragan Šolaja, Jasmin Telalović i Danijel Ljuboja). U izjavi navodi kako “ne žele dopustiti da kazalište bude poprište uznapredovalih prijepora na hrvatskoj plesnoj sceni ni kolateralna žrtva te krize”.

Ističu da ZKM od svojih početaka podržava suvremenu plesnu scenu, te ocjenjuju da je zaista “neprimjereno da se ZKM koristi kao platforma za rješavanje problema na plesnoj sceni”.

“Krizu na zagrebačkoj plesnoj sceni” inicirala je odluka Grada Zagreba u ožujku ove godine da ZPC-u odbije produžiti zakup u Ilici 10, te da taj prostor dodijeli Zagrebačkom kazalištu mladih. U Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport obrazložili su tu odluku time da ZPC ne može više održavati taj prostor, a Grad nije u mogućnosti investirati u održavanje objekta i hladni pogon u dosadašnjem modelu upravljanja.

Iz Zagrebačkog plesnog centra opovrgavaju ove tvrdnje, jer su, kako kažu, punih sedam godina brinuli o prostoru i održavali zgradu unatoč tome što im Grad nije dao nikakvu potporu za uređenje prostora već su sami sve financirali.

Komentiraj