Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Đakovu rekao kako je Vlada donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama sačuvala hrvatsko gospodarstvo od posljedica krize u Agrokoru. Koncern je danas objavio iznos dugovanja, koji iznosi 40 milijardi i 409 milijuna kuna.

Prema podacima iz objave, koju je Agrokor dostavio i Irskoj burzi, proširena grupa duguje financijskim vjerovnicima 24,5 milijardi kuna, a od čega osiguranim vjerovnicima 2,95 milijardi kuna. U izvješću nisu uključene obveze prema Mercatoru i njegovim povezanim društvima.

“Zamislite da nije bilo Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od strateškog značaja. Moram još jednom ponoviti – cilj mene, moje Vlade, Vlade HDZ-a, pa i naših dujučerašnjih partnera iz Mosta, je bio da se ovim zakonom spriječi gospodarski i financijski tsunami koji bi pogodio sve nas. Mislim da smo to ostvarili”, rekao je premijer Plenković.

Kako je naglasio, temeljna zadaća izvanredne uprave bila je prvo pregledati knjige i financijska izvješća te dati jasne podatke. “Da bi to napravili angažirali su jednu od četiri ključne svjetske revizorske kuće koje nisu imale nikakve veze s poslovanjem Agrokora. Pregledali su dokumente i utvrdili kolike su obveze”, objasnio je Plenković.

Premijer je istaknuo kako je važno da su zakonom napravili svojevrsni zid oko kompanije, čime je omogućeno mirovanje starih obveza te je pružena šansa izvanrednoj upravi da koncernu osigura svježu likvidnost. Povjerenik me izvjestio da samo od prihoda kojeg generira kompanija u proteklih mjesec dana su osigurana sredstva za plaće svih zaposlenika. Dobavljači dostavljaju robu. Njima se sve ovo što ide nakon 10. travnja, normalnim slijedom isplata dospjelih obveza, plaća. Od OPG-a do velikih dobavljača. Dakle, kompanija i sustav u ovom trenutku funkcionira normalnim poslovanjem”, kazao je.

Plenković je istaknuo kako su došli renomirani svjetski konzultanti koji će u godini dana nastojati načiniti održivi plan, te dodao da će taj proces trajati, ali je važno da njime upravljaju. “Ovo nije kriza koja je pala na nas pa ne znamo što ćemo. Mi smo stvorili instrumente koji nam omogućuju upravljanje krizom i to je ta ključna razlika između demagogije, populizma i ozbiljnih stranaka i ozbiljne Vlade”, kaže premijer.

Na kraju je pozvao ljude da vide razliku između ‘politikanstva i ozbiljne politike’.

Komentiraj