Plenković: “Zabranit ćemo letove ruskim avionskim kompanijama”

Autor:

24.02.2022., Zagreb - NSB. Redovita sjednica Vlade RH. Andrej Plenkovic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

U Vladi su u tijeku radni sastanci oko daljnjih aktivnosti Vlade vezano uz pomoć Ukrajini. Nakon sastanka , premijer Andrej Plenković se obraća javnosti.

“S obzirom na to da smo svi 24. veljače doživjeli tu brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu, koja ima široke posljedice, moramo kao i sve ostale zemlje donositi odluke, kako bismo se usprotivili ovakvom ponašanju, koje ne samo da je ničim izazvano nego krši sve temelje sigurnosnog poretka u Europi i svijetu. Pripremili smo paket mjera, ja sam razgovarao s našom veleposlanicom u Ukrajini, prema njezinim informacijama u Ukrajini je još nešto manje od 50 hrvatskih građana. Mnogi su već vraćeni u Hrvatsku, a veleposlanica je još tamo i Veleposlanstvo će ljudima biti na usluzi ako žele napustiti ukrajinski teritorij.

Drugo, u tijeku je osnivanje međuresorne skupine za prihvat izvjeglica, ponudit ćemo naša iskustva iz Domovinskog rata, bit će uključeni baš svi resori koji u tom procesu trebaju sudjelovati i pomoći ćemo da se prihvati određen broj ukrajinskih izbjeglica”, rekao je i dodao kako će ljudima koji dolaze osigurati i zdravstvenu zaštitu.

Krizni tim za intervencije 

“S obzirom na moguće reperkusije rata u Ukrajini na energetsku situaciju, mi ćemo isto tako, sutra ažurirati jednu odluku koja se odnosi na krizni tim koji je ključan za plan intervencije u mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom kako bismo i na taj način bili spremni za sve eventualne izazove, U ovom trenutku nije ugrožena opskrba plinoma, ali želimo poduzeti sve mjere kako bi jedan krizi tim cijelo vrijeme bdio nad time.

Vlada je već danas donijela političku odluku da ćemo zabraniti letove za naš zračni promet ruskim avionskim kompanijama. Donijet ćemo odgovarajuće odluke i na razini EU-a. Donijet ćemo odluku o provedbi restriktivnih mjera koje će se s obzirom na dinamičnu situaciju u Ukrajini baviti ovom temom na dnevnoj razini.

Donijet ćemo odluke i o potpori Ukrajini, u zaštitnoj i drugoj opremi. U tijeku je i rasprava koja se sad vodi, a ministar Marić je došao iz Francuske. Raspravljali su o isključivanju Rusije iz sustava SWIFT. Vode se rasprave na tu temu. Uvjeren sam da ćemo tijekom današnjeg dana postići konsenzus na razini EU-a.”, rekao je Plenković.

U nastavku je odgovarao na pitanja, najprije na ono o isključivanaj Rusije iz sustava SWIFT. Rekao je kako je to velika odluka koji ima posljedice i zato se još uvijek o tome razmišlja. “Ne mogu vam reći koliki će biti taj paket mjera za sustav SWIFT”, kaže.

O podršci Ukrajini u kandidaturi za EU

“Mi smo potpisali s Ukrajinom bilaterlanu deklaraciju podršci europskoj perspektivi Ukrajini. To je bilo prije svega ovoga. Mi smo tamo bili u prosincu s ogromnom delegacijom. Naša politika prema Ukrajini uvijek bila politika dobrih, kvalitetnih i prijateljskih odnosa. Moramo pomagati u tom europskom procesu koji je izuzetno važan. Smatramo da Ukrajina ima europsku perspektivu i na tome radimo i pomažemo i u pogledu pristupnog procesa”.

O slanju oružja

Premijer je upitan i o slanju oružja Ukrajini.

“Radimo na tom segmentu, Ministarstvo obrane pripremilo je jedan prijedlog kojeg ćemo usuglasiti tijekom večeri i sutra. O tome ćemo obavijestiti predsjednika”, kazao je. “To što ćemo slati sutra ćemo vam kazati”, rekao je Plenković na pitanje o vojnoj pomoći Ukrajini.

O odnosima s Rusijom 

“Hrvatska je ovdje na pravoj strani povijesti, humanosti, prava. Vrlo je važno da vrlo jasna poruka prevlada u Hrvatskoj javnosti, mislim da je bitno da razumijemo”, rekao je.

“Nisu svi bili baš jasni, a vidimo sad da smo mi stalno bili u pravu, a neki cijelo vrijeme u krivu. Ali to je tako, stvari treba vidjeti malo jasnije i s malo više iskustva, ne vide to baš svi”, rekao je.

O opskrbi plinom

“Ja mislim da tu prije svega moramo osvijestiti postignuća naše Vlade. Četrdeset godina je u Hrvatskoj trajala rasprava treba li nam LNG terminal za ukapljeni plin. Zamislimo ovakvu situaciju danas, a da Hrvatska nije  napravila te iskorake i da nema LNG terminal. Za javnost je važno da razumijemo glasove onih koji su se snažno protivili investiciji u LNG terminal”, kaže.

O diplomatskom protjerivanju 

“Naša diplomatkinja ostaje u Kijevu do daljnjega. Ona je ostala tamo da pomogne, svi ostali su se vratili doma”, rekao je.

“Što se tiče Moskve, dobro je da imamo informacije od tamo. Ako procijenimo da su stvari toliko eskalirale, možemo povući i takve poteze”, rekao je Plenković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.