Plenković za novu intendanticu HNK želi Ivu Hraste Sočo

Iako je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, kao novog intendanta HNK u Zagrebu vidjela Marina Blaževića, zbog pobune nekih HDZ-ovaca – jer je Blažević ranije oštrim riječima pričao o toj stranci – Plenković je sklon podržati sve izgledniju kandidaturu sadašnje savjetnice ministrice

Iako je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, prema navodima više izvora upućenih u zbivanja u toj kući, kao novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vidjela Marina Blaževića, trenutačnog intendanta riječke nacionalne kazališne kuće, izbor za novog čelnog čovjeka HNK u Zagrebu mogao bi donijeti znatno drugačiji rasplet.

Kao novu intendanticu te kuće, saznaje neslužbeno Nacional, vodstvo HDZ-a vidi Ivu Hraste Sočo, i to izgleda zato što se u izbor umiješao Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a.

Kako je Nacional saznao od izvora jako dobro upućenog u situaciju u HNK-u, Marin Blažević bio je cijelo vrijeme jedini kandidat Nine Obuljen Koržinek, a njega bi podržala i platforma Možemo! čiji su članovi preuzeli upravljanje Gradom Zagrebom. Stoga, oba su se osnivača – Ministarstvo s 51-postotnim udjelom i Grad s 49-postotnim udjelom – mogla složiti oko novog intendanta. Blažević je slovio kao jedan od onih s kojima je Nina Obuljen Koržinek u jako dobrim odnosima, a bio je i jedan od ljudi uključenih u neslužbenu radnu skupinu koja je radila na novom Zakonu o kazalištu, dakle, osoba od ministričina povjerenja.

 

Natječaj za izbor novog intendanta raspisat će se na telefonskoj sjednici Kazališnog vijeća 24. kolovoza, a Iva Hraste Sočo već je dala ostavku na članstvo i kandidirat će se

 

Međutim, Nacionalovi izvori tvrde da Blaževića ne podržava veliki broj članova HDZ-a, što i ne bi trebalo čuditi. Upravo je Blažević – posebno u vrijeme dok je Oliver Frljić bio intendant HNK Ivana pl. Zajca, a on njegova desna ruka i ravnatelj Opere, a kad je Frljić ponudio ostavku i v.d. intendanta – oštro napadao HDZ i rekao da će, nakon što je Frljić otišao, nastaviti riječki HNK voditi u smjeru kojim je Frljić krenuo. Iako je, otkad je intendant, umirio retoriku, čini se da mu HDZ-ovci ni izbliza nisu to zaboravili. No s ministricom Ninom Obuljen Koržinek godinama ima jako dobru suradnju, koja je trebala kulminirati i njegovim postavljanjem na poziciju intendanta HNK u Zagrebu. Međutim, brojni zainteresirani i utjecajni članovi HDZ-a su tijekom nekoliko posljednjih mjeseci, otkad je Nacional prvi donio informaciju da je upravo Blažević kandidat za intendanta HNK u Zagrebu, vršili ogroman pritisak, a napokon je sve došlo i do Andreja Plenkovića.

Prema tvrdnjama izvora bliskog HNK-u, nakon tih žestokih lobiranja upravo je premijer prošloga tjedna „prelomio“ i odlučio neslužbeno sugerirati da Iva Hraste Sočo bude kandidatkinja za intendanticu, a Marin Blažević je, kako se sada čini, „ispao“ iz kombinacije.

Na natječaju za izbor novog intendanta HNK u Zagrebu, koji će se, saznaje Nacional, raspisati na telefonskoj sjednici Kazališnog vijeća 24. kolovoza, možda će se kandidirati i Marin Blažević, a i Dubravka Vrgoč, dosadašnja intendantica u dvama mandatima koja je zbog optužbi za mobbing izgubila povjerenje ministrice, ali svoju će kandidaturu predati i Iva Hraste Sočo.

To je gotovo sigurno, kako doznaje Nacional, jer s obzirom na to da je ona članica Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu, mora prvo dati ostavku na to članstvo. Budući da je to već napravila, može se pretpostaviti da je za to imala sebi itekako dobro poznat razlog, a ministrica užurbano traži novog člana Kazališnog vijeća koji će doći na njezino mjesto.

Budući da je, barem dosad, politika davala „zeleno svjetlo“ za intendanta, spomenuta okolnost dodatno potvrđuje netom spomenute navode po kojima ispada da je Iva Hraste Sočo Plenkovićev izbor. Pitanje je što će na to reći članovi Možemo! jer gradonačelnik odluku o imenovanju novog intendanta ili intendantice mora donijeti uz potpis ministrice kulture i medija.

Nevena Tudor Perković, Iva Hraste Sočo i ministrica Nina Obuljen Koržinek, bliske suradnice u ministarstvu kulture i medija. PHOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

No budući da Iva Hraste Sočo dobro kotira, Nacionalovi izvori procjenjuju da oko podrške Možemo! ne bi trebalo biti problema.

Iva Hraste Sočo iza sebe ima izvanrednu karijeru, a u visokoj politici tek je otprije pet godina, kad ju je kao zaposlenicu Ministarstva kulture i medija za svoju pomoćnicu postavio bivši ministar Zlatko Hasanbegović, koji ima vrlo visoko mišljenje o njoj. Prije toga bila je diplomatkinja, a tu je karijeru započela nakon uspješne karijere operne pjevačice. Rođena je 1967., a 1989. diplomirala je solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nade Puttar Gold. Paralelno sa studijem na Muzičkoj akademiji studirala je jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. obranila je na tom fakultetu i doktorsku disertaciju. Godine 2015. izabrana je u zvanje naslovnog docenta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Usavršavala se u Opernom studiju Kammersȁngerin Miljaković u Beču, kao i na edukaciji Osnove retorike u Hanns Seidel Stiftung te u području umjetničke produkcije i kulturnog menadžmenta u programu National Arts Management Intensive, DeVos Institut of Arts Management Washington D.C. – SAD. Debitirala je 1986. godine u HNK u Zagrebu već na prvoj godini studija, a 1989. primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb, kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere. Interpretirala je 21 glavnu ulogu sopranskog opernog repertoara u zemlji i inozemstvu, a zapažene nastupe ostvarila je i kao koncertna pjevačica. U diplomatsku službu Ministarstva vanjskih poslova stupila je 2004., a od 1. kolovoza 2005. bila je savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu Hrvatske u Beču. Iva Hraste Sočo od svibnja 2015. bila je šefica Kabineta ministra u Ministarstvu kulture, a u veljači 2016. imenovana je pomoćnicom ministra kulture za međunarodnu suradnju. Od listopada 2016. do listopada 2019. bila je pomoćnica ministrice kulture za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu suradnju. Trenutačno je posebna savjetnica ministrice kulture i medija. Na posljednjim lokalnim izborima Iva Hraste Sočo bila je kandidatkinja HDZ-a, odnosno Davora Filipovića, za zamjenicu gradonačelnika, pa je i zastupnica te stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, gdje je članica triju odbora – za socijalnu skrb, za kulturu i za nacionalne manjine.

Komentiraj