Plenković tvrdi da Milanović vodi halucinirajuću politiku. Komentirao i EPPO-ovu akciju

Autor:

27.02.2024., Zagreb - Izjava za medije premijera Andreja Plenkovica. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a održane u utorak poslijepodne, komentirao je navode iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Vidim da je Milanović komentirao jučerašnji sastanak u Parizu. Razumijem da nekome prođe mandat pa ga nitko ne zove, to nije lako. Nastavlja voditi halucinirajuću politiku koja nije utemeljena niti na jednoj činjenici, nego mora izmišljati po uzoru na prethodnike i mene prikazivati kao premijera opasnih namjera. Pretpostavljam da me zato Macron zove, a njega ne. Zanimljivo je kad podsjetimo Milanovića i njegovih 54 zastupnika koji su bili suzdržani ili protiv kad se odlučivalo o benignoj misiji pomoći Ukrajini, i tu su bili protiv. Ponovno imamo proruski narativ koji šteti Hrvatskoj, koji je neprimjeren, a pritom lagati jedna nova halucinirajuća dimenzija, u očaju od ljubomore što ga nitko nigdje ne zove niti ga pita. To je moj odgovor bez da vi pitate… Hrvatska zahvaljujući Vladi uživa respekt, a sigurno ne radi njega i njemu sličnih”, rekao je Plenković, prenosi N1.

Upitan kako će se Hrvatska postaviti ako netko od saveznika postavi pitanje slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, odgovorio je kako je jučer bio proces konzultacija.

“Rusija očito ne misli stati s agresijom. I dalje treba vojno podupirati Ukrajinu, što Hrvatska radi, ali nije bilo obaveze niti konsenzusa niti netko želi nekoga prisiliti. Niti je to, za razliku od ovog koji u očaju želi skrenuti pozornost da postoji, Hrvatsku itko tražio”, poručio je premijer.

Na pitanje forsira li se uvođenje vojne obuke te ima li ono veze s Ukrajinom, Plenković je rekao:

“Samo o tome razmišljamo svaki dan i samo to sanjamo”.

Ja kao netko jako proeuropski orijentiran podržavam da postoji takav mehanizam kontrole kao EPPO

Premijer je komentirao i situaciju s Ministarstvom kulture, ustvrdivši kako smatra da je Ured EPPO-a odličan mehanizam.

“Samo netko slijep ili nijem može reći da borbe protiv korupcije nema. To možete reći nekome tko je došao s Marsa u Hrvatsku. Drugo, u ovom konkretnom slučaju nedvojbeno je utvrđeno – sva tri ministarstva tvrde da su korištena nacionalna sredstva. Ako oni svi kao ozbiljni ljudi s hijerarhijom to jasno utvrde, onda je stvar jasna kao dan. Zato se naša pozicija neće promijeniti”, rekao je.

Ranije je na konferenciji za novinare izjavio kako kako pretpostavlja da Ured europskog javnog tužitelja u slučaju Ministarstva kulture i Geodetskog fakulteta po načelu povezanosti želi ‘protegnuti nadležnost’, ali i da ga zanima zašto, ponovivši da nije oštećen interes EU-a.

“Ovdje nikakav financijski interes Europske unije nije oštećen i to je sasvim jasno, nemam više što dodati. Da li oni sebi žele po načelu povezanosti, nekakvog konteksta, protegnuti nadležnost, pretpostavljam da žele. Mene više zanima zašto“, poručio je Plenković te dodao kako bi bilo logično, ako su uočili nešto što je možda nezakonito, ali nema financijskih interesa EU-a, da su to sami vratili Uskoku i DORH-u.

Na komentar kako EPPO kaže da nisu nadležni samo za financijske interese EU-a, nego i moguće štete, premijer je ocijenio kako ćemo po toj logici doći do toga da su nadležni za sve jer smo svi građani Europske unije i svi koristimo euro kao valutu.

“Promislite malo”, poručio je Plenković.

Što se tiče novih medijskih informacija da su europski tužitelji u kontaktu s bivšim suradnikom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koji je teško optužuje za sustavne pronevjere novca iz EU-a, Plenković je zaključio kako je sve već rečeno.

NACIONAL OTKRIVA: Europski tužitelji u kontaktu s bivšim suradnikom ministrice kulture. Teško je optužuje za sustavne pronevjere novca iz EU-a

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.